Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

15.04.2024

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   305 KB

Haber Başlıkları

  • Küresel piyasalar yeni haftaya İsrail – İran geriliminin gölgesinde zayıf risk iştahı başlıyor. İsrail devlet televizyonu, hafta sonu İran’ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu. İran devlet televizyonu da İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını duyurarak saldırıyı doğruladı.
  • İsrail – İran geriliminin ardından bugün piyasa açılışında ons altın, petrol ve tahvil getirilerinde agresif bir fiyat hareketinin oluşmadığını takip ediyoruz. Hafta içerisinde jeopolitik gelişmeleri ve finansal enstrümanlar üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğiz.
  • ABD’de geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verileri ve ardından bölgesel Fed başkanlarından “faiz indirimleri konusunda aceleci davranamaya gerek olmadığı” yönünde gelen açıklamalar faiz indirim beklentilerinin eylül ayına kadar ötelenmesine ve küresel risk iştahının zayıflamasına yol açtı. Haftanın son işlem gününde 106 seviyesi üzerini test eden dolar endeksi kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini test ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %4,60 üzerine yükseldi.
  • Risk algısındaki bozulma ile birlikte geçtiğimiz haftayı düşüşle tamamlayan ABD borsaları düşüşünü ikinci haftaya taşırken, gelişmekte olan ülke piyasaları da negatif etkilendi. MSCI Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Endeksi üst üste üç haftalık yükselişinin ardından geçtiğimiz haftayı %0,4 düşüşle kapattı.
  • Perşembe günü ABD’de açıklanan yıllık ÜFE beklentinin hafif altında gelse de verilerin önemli bir düşüş emaresi sergilemediğini görüyoruz. Ancak enflasyondaki bu yapışkanlığın Fed’in senaryolarında yer aldığını ve Fed Başkanı Powell’ın da geçmiş dönemlerde bu yılın ilk çeyreğinde böyle bir tablo beklendiklerini ifade ettiğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Dolayısı ile son dönemde gelen enflasyon verilerinin Fed’in bu yıl üç faiz indirimi senaryosunu bozmasını beklemiyoruz.
  • Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası toplantısında Başkan Lagarde büyümeye yönelik risklerin halen aşağı yönlü olduğu, öte yandan enflasyon kazanımlarının ise sürdüğü vurgusunu yineleyerek haziran ayına ilişin faiz indirim beklentilerini destekler nitelikte açıklamalarda bulundu. ABD’den gelen TÜFE verileri sonrasında dolar endeksindeki yükseliş EURUSD paritesini 1,0730 seviyesine indirirken, ECB toplantısının ardından paritedeki düşüşün 1,07 altına doğru hızlandığı takip edildi. ECB’nin bu yıl Fed’den daha önce ve daha fazla faiz indirmesini, dolayısı ile euronun dolar karşısındaki yükseliş çabalarının sınırlı kalmaya devam etmesini bekliyoruz.
  • Piyasa fiyatlamaları, Avrupa merkez Bankası’nın (ECB) bu yıl Fed’den daha önce faiz indireceğine ilişkin kurum görüşümüzü doğrular nitelikle evrilmeye devam ediyor. Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıkları incelediğimizde ECB’nin 6 Haziran tarihli toplantısında faiz indirimlerine başlaması ihtimalinin %95 olasılık düzeyi ile fiyatlandığın görmekteyiz. Fed’e ilişkin indirim beklentileri ise eylül ayına kadar ötelenmiş durumda.
  • Geride bıraktığımız hafta yurt içi piyasalar bayram tatili nedeniyle kapalıyken, ABD’den tahminlerin üzerinde gelen enflasyon verileri Fed’e ilişkin faiz indirim beklentilerinin daha da ötelenmesine yol açarak küresel risk iştahının zayıflamasına yol açmıştı. Hafta sonu İran’ın İsrail’e gerçekleştirdiği saldırı ile birlikte yeni haftaya düşük risk iştahının devamı ile başlıyoruz.
  • Bu sabah saatlerinde Asya piyasaları genelinde İsrail – İran geriliminin etkisi ile birlikte satıcılı bir resim ön plana çıkarken, ABD ve Avrupa endeks vadelilerinde ise karışık bir seyir izleniyor.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

Euro Bölgesi Şubat Ayı Aylık Sanayi Üretimi

12:00

%0,8

-%3,2

Euro Bölgesi Şubat Ayı Yıllık Sanayi Üretimi

12:00

-%5,5

-%6,7

Avrupa Merkez Bankası Başekonomisti Lane’nin Konuşması

15:00


ABD Nisan Ayı New York Empire State İmalat Endeksi

15:30

-5

-20,9

ABD Mart Ayı Aylık Perakende Satışlar

15:30

%0,4

%0,6

ABD Mart Ayı Aylık Çekirdek Perakende Satışlar

15:30

%0,5

%0,3

NY Fed Başkanı Williams’ın Konuşması (FOMC’de oy sahibi)

15:30



Makroekonomik Gelişmeler

Yeni haftaya düşük risk iştahı ile başlıyoruz

Küresel piyasalar yeni haftaya İsrail – İran geriliminin gölgesinde zayıf risk iştahı başlıyor. İsrail devlet televizyonu, hafta sonu İran’ın İsrail'e İHA saldırısı başlattığını duyurdu. İran devlet televizyonu da İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını duyurarak saldırıyı doğruladı. İran'ın İHA'larla yaptığı saldırıların ardından İran Birleşmiş Millitler (BM) Misyonu tarafından dün yapılan açıklamada “İran’ın BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, siyonist rejimin Şam’daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptı. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz" denildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün bir görüşme gerçekleştirerek İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durumu ele aldı.

  • İsrail – İran geriliminin ardından bugün piyasa açılışında ons altın, petrol ve tahvil getirilerinde agresif bir fiyat hareketinin oluşmadığını takip ediyoruz. Ons altın rekor yüksek seviyelerin yakınında işlem görmeye devam ederken, petrol fiyatlarında ise çatışmanın kontrol atlında tutulacağı beklentileri ile birlikte kısmi bir geri çekilme hareketi görülüyor. Öyle ki Brent petrol varil başına 91$ üzerini test etmesinin ardından 9$ seviyesine doğru bir geri çekilme gerçekleştirmiş durumda.
  • Ons altında yükseliş eğiliminin devamını beklemekle birlikte, Brent petrolde ise varil başına 90$ seviyesi civarındaki hareketin kısa vadede sürmesini bekleriz. Hafta içerisinde jeopolitik gelişmeleri ve finansal enstrümanlar üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğiz.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Geçtiğimiz hafta ABD’den beklentilerin üzerinde gelen TÜFE verileri ve Fed başkanlarının faiz indirimleri konusunda ihtiyatlı açıklamaları dolar endeksini 106 seviyesi üzerine taşırken, GoÜ para birimlerinde ise satış baskılarının ön plana çıkmasına yol açtı. Türk lirası ise bayram tatili süresince önemli bir negatif ayrışma sergilemedi. Yeni haftaya başlarken kurda 32 civarında yatay bir seyrin ön planda olduğunu izliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. 

EUR/USD

EUR/USD

ABD’de beklentilerin üzerinde gelen TÜFE verilerinin ardından 1,0730 seviyesine inen parite, Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını takiben düşüşünü 1,07 altına taşıdı. ECB’nin bu yıl Fed’den daha önce (6 Haziran toplantısında) ve daha fazla faiz indirmesini, dolayısı ile euronun dolar karşısındaki yükseliş çabalarının sınırlı kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Paritedeki düşüşün sürmesi durumunda 1,0626, 1,0565 ve 1,0530 destekleri izlenecek. Yukarıda 1,0675, 1,07 ve 1,0760 seviyeleri direnç konumunda.  

XAU/USD

XAU/USD

ABD 10 yıllıklarındaki yükseliş hareketlerinde önemli bir düşüş tepkisi vermeyen ons altında jeopolitik risklerin tampon görevi gördüğünü takip ediyoruz. Bunun yanı sıra yılın son çeyreğine doğru faiz indirimlerinin başlaması ile birlikte altındaki yükselişin daha da besleneceği bir düzlemin ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bu çerçevede altının yükseliş hareketini henüz tamamlamamış olduğunu kanaatine varıyoruz. Yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan ons altında, kanal sınırları kısa vadeye ilişkin olarak 2.340$ – 2.500$ bandını öne plana çıkarıyor.  

XAG/USD

XAG/USD

Haftanın son işlem gününde 29,80$ seviyesine kadar ulaşarak yaklaşık son iki yılın zirvesine çıkan gümüş fiyatlarında öğleden sonra tepki satışları ön plana çıksa da genel yükseliş eğiliminde bir bozulma yaşanmadığı dikkat çekiyor. Cuma günü öğleden sonra kazançlarının bir kısmını silen gümüşün bu sabah saatlerinde 28$ üzerindeki hareketini koruduğunu görüyoruz. Grafik üzerinden de görülebileceği gibi yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan gümüşte kanal sınırları önümüzdeki dönemde 27$ – 30$ bandında bir hareketin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor.

Uyarı Notu