Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

05.08.2024

Enflasyon – Temmuz 2024

Yıllık enflasyon olumlu baz etkisi ile geriledi

Detaylı PDF   -   102 KB

İçerikler

İçerikler

Temmuz ayı TÜFE aylık artışı %3,23 ile %2,8 olan kurum beklentimizin üzerinde, %3,4 olan piyasa medyan tahmininin ise hafif altında bir gerçekleşme gösterdi. Yönetilen / yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile birlikte temmuz ayı aylık enflasyon gerçekleşmesi önceki aya göre yükseliş gösterirken, olumlu baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE %71,6 seviyesinden %61,8 seviyesine indi.

Aylık bazda en yüksek artış, elektrik fiyatlarındaki değişimin yansıtıldığı konut kaleminde %8 ile gerçekleşti. Buradaki yıllık artış ise %98,5 oldu. Konut kalemini %5,8’lik aylık artış ile alkollü içecekler ve tütün ve %3,8 ile ulaştırma kalemleri takip etti.

Gıda fiyatlarında temmuz ayında aylık %1,8’lik yükseliş izlenirken, yıllık gıda enflasyonu ise %68’den %59’a geriledi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının haziran ayındaki %0,8’lik artışın ardından temmuz ayında %1,1 yükseliş gösterdiği, işlenmiş gıda fiyatlarının ise bu dönemde aylık bazda %2,6 arttığı takip edildi. Yıllık bazda ise işlenmemiş gıda fiyat artışı %70,5’ten %57,4’e, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise %65,9’dan %60,4’e geriledi.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında haziran ayındaki %0,5’lik gerilemenin ardından temmuz ayında %0,6 oranında bir yükseliş yaşandığı görülüyor. İkinci çeyrek boyunca iç talep dinamiklerinin bir miktar yavaşladığını, ancak istenilen ölçüde bir durulmanın olmadığını gözlemledik. Yılın ikinci yarısı itibariyle ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Dayanıklı tüketim mallarındaki sınırlı artışın yanı sıra giyim ve ayakkabı kaleminde temmuz ayında görülen %2,7’lik düşüşün de etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artışın bu dönemde %0,4 ile görece düşük bir seviyede oluştuğunu izliyoruz. Temel mal fiyatlarındaki yıllık artış ise %50,6 seviyesinden %38,3’e gerilemiş durumda. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın temmuz ayında %3,3’ten %4,3’e yükseldiği, bu cephedeki yıllık artışın ise %95,3 seviyesinden %85,6 seviyesine indiği izlendi. Bu çerçevede temmuz ayında yıllık TÜFE-B artışı %70,4’ten %60,3’e, TÜFE-C artışı ise %71,4’ten %60,2’ye indi. Böylelikle yıllık çekirdek TÜFE (TÜFE-C) üst üste üçüncü ayında da manşet TÜFE’nin altında kalmaya devam etti.

Doğalgaz zammının da etkisi ile birlikte ağustos ayında aylık TÜFE artışının %3 civarında oluşmasını bekliyoruz. BOTAŞ geçtiğimiz hafta, 1 Ağustos itibariyle konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatının %38 arttığını duyurdu. Doğalgaz zammının manşet enflasyona doğrudan etkisini 0,98 yüzde puan seviyesinde hesaplıyoruz. Dolaylı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda manşet TÜFE üzerindeki etkisinin daha yüksek bir yerde oluşacağını tahmin ediyoruz. Ancak, devam edecek olan olumlu baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE’nin ağustos ayında düşüşünü sürdüreceğini ve %53 seviyesine yakın bir yere gerileyeceğini öngörüyoruz. Yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde bulunuyor.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları (yıllık değişim, %)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu