Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

04.03.2024

Enflasyon – Şubat 2024

Yıllık TÜFE şubat ayında %67,1’e yükseldi

Detaylı PDF   -   102 KB

İçerikler

İçerikler

Şubat ayı TÜFE aylık artışı %4,5 olurken, yıllık artış %64,9’dan %67,1’e yükseldi. Şubat TÜFE artışı kurum tahminimiz olan %3,4 ve piyasa medyan tahmini olan %3,9 seviyesinin üzerinde bir yeri işaret etti. Diğer taraftan ÜFE aylık bazda %3,7 yükselirken, yıllık ÜFE %44,2 seviyesinden %47,3’e çıktı.  

Gıda fiyatları tarafında %8,3 oranında güçlü bir aylık artışın olduğu ve gıdanın şubat ayındaki yüksek aylık artışta önemli rol oynadığını görmekteyiz. Bununla birlikte yıllık gıda enflasyonu %69,7’den %71,1’e yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatlarında ocak ayında görülen %%7’lik güçlü yükselişin ardından şubat ayında da %9,3’lik önemli bir artış yaşandı. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise aylık artışın %3,6 seviyesinden %7,3’e çıktığı takip edildi.  

Şubat ayında enerji fiyatlarındaki aylık artışın %2,96’ya indiği dikkat çekti. Yıllık enerji fiyat artışı ise şubat itibariyle %32,9 seviyesinden %36 seviyesine tırmandı.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları fiyatları şubat ayında %1,5 aylık artış kaydederken, buradaki yıllık artış %60,5 seviyesinden %58,9 seviyesine geriledi. Giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki aylık gerilemenin sona erdiği ve kalemde şubat ayında %0,08 oranında sınırlı bir artış yaşandığı takip edildi.  Bu gelişmeler ışığında temel mal fiyatlarında %1,6 oranında görece sınırlı bir aylık artış izlenirken, yıllık artış ise %53,3 seviyesinden %54’e yükseldi. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın şubat ayında %12,1 seviyesinden %5,7’ye gerilediği, yıllık artışın ise %89,7’den %94,4’e çıktığı izlendi. Bu çerçevede şubat ayında yıllık TÜFE-B artışı %67,7 seviyesinden %70,3’e, TÜFE-C artışı ise %70,5 seviyesinden %72,9’a yükseldi.

2024 yıl sonu TÜFE tahminimiz %43 seviyesinde bulunuyor. Enflasyonda temmuz ayına kadar %60 seviyesi altına bir düşüş beklemiyoruz. Yıllık TÜFE artışının Mayıs 2024’te %75 civarında zirve yapmasını ve ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin 2024 yaz aylarında yaklaşık 30 baz puanlık bir düşüşün ardından son çeyreğin başında %45 civarında oluşacağını ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün katıldığı bir programda temel önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgularken, maliye tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını ifade etti. Vergilerde genel oranların artırılması konusunun gündemlerinde olmadığını dile getiren Şimşek; KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacağını ve MTV'de bir düzenleme olmayacağını dile getirdi. Para politikasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, politika faizinin yıllık bileşiğinin %56'lara denk geldiğini ve mevduat faizinin 50'ler seviyesinde olduğu belirterek TL'yi destekleyen bir politika setinin olduğunu vurguladı. Bir sonraki PPK toplantısı 21 Mart’ta gerçekleşecek. Yılbaşından bu yana verilerin mesajlar çerçevesinde mart toplantısında para politikasında bir değişikliğe gidilmemesini ve politika faizinin %45 düzeyinde sabit tutulmasını beklemekteyiz. Gelecek dönemde piyasalarda oluşan likidite fazlasına yönelik ek önlemler alınmasını ve sterilizasyon sürecinin yoğunlaştırılmasını bekliyoruz.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE ve TÜFE-C

 Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Gıda – İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları (yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu