03.12.2024
Enflasyon – Kasım 2024
Enflasyon, beklentilerden daha sınırlı geriledi
Detaylı PDF - 115 KBİçerikler
İçerikler
Kasım TÜFE aylık artışı %2,2 ile, %1,9 olan kurum beklentimiz ve %2 olan piyasa medyan tahmininin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %48,6 seviyesinden %47,1 seviyesine indi.
Mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE’nin ise kasım itibariyle %2,5’ten %2,4’e sınırlı bir gerileme kaydettiğini hesaplıyoruz. Yarın açıklanacak olan arındırılmış verilerde bu paralelde bir gerçekleşme olmasını bekliyoruz. Aylık enflasyon eğilimi, TCMB’nin son çeyrek için hedeflediği %1,5 seviyesinin oldukça üzerinde bulunuyor. 2025 enflasyon tahmin patikamızda 2025 son çeyreğe kadar aylık eğilimde %1,5 civarına inilemeyeceğini hesaplıyoruz.
Mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte kasımda giyim ve ayakkabı kaleminde aylık %0,25 düşüş yaşandığı görülüyor. Aylık en yüksek artışın ise %5,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde olduğunu takip ediyoruz. Bu kalemi %2,9 ile eğlence ve kültür ve %2,8 ile ev eşyası kalemleri izledi.
Gıda fiyatlarında kasımda aylık %5,4 yükseliş izlenirken, yıllık gıda enflasyonu ise %45 seviyesinden %49’a yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatları kasımda aylık %9 artış gösterirken, buradaki yıllık artış %47 seviyesinden %59,8’e tırmandı. İşlenmiş gıda fiyatları ise kasım ayında %1,6 göstererek ekim ayındaki %2,2’lik artışa kıyasla daha sınırlı yükselirken, bu cephedeki yıllık artış ise %43,8’den %39,1’e indi.
Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında kasım ayında bir önceki ay kaydedilen %0,7’lik sınırlı artışın ardından %1,3 oranında yükseliş yaşandı. Mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte giyim ve ayakkabı kaleminde kasım ayında görülen %0,25 oranındaki düşüşün de etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artış kasım ayında %3,8 seviyesinden %1,4’e geriledi. Temel mal fiyatlarındaki yıllık artış ise %28,5 seviyesinden %28,9’a yükseldi. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artış kasım ayında %1,9’dan %1,6’ya gerilerken, bu gerilemede kasım ayında önceki aya göre bir miktar hız kesen kira artışları etkili oldu. Kira artışı önceki aya göre hız kesmiş olsa da aylık %4,2 ile halen oldukça yüksek seviyede bulunuyor. Hizmet fiyatlarındaki yıllık artış ise %69,8 seviyesinden %67,9 seviyesine indi. (iii) Bu çerçevede kasım ayında yıllık TÜFE-B artışı %47,1’den %45,7’ye, TÜFE-C artışı ise %47,8’den %47,1’e indi.
Enflasyon dinamiklerinde talep ataleti ve gıdanın ön planda kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Kasım ayı toplantısında verilen mesajlardan, para politikasının görece etki alanı dışında kalan gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin faiz indirimi için engel olarak görülmediği yorumunu çıkarmak mümkün. Dolayısı ile kasım ayı enflasyon gerçekleşmelerinin ardından aralık ayında faiz indirimlerine başlanabileceğine ilişkin görüşümüzü koruyoruz. Ancak bu noktada, indirimlere 250 baz puanda yoğunlaşan piyasa beklentilerinden daha sınırlı bir düzeyde başlanabileceği ihtimalinin arttığını belirtmekte fayda var.
TÜFE’nin bu yılı %45 civarında bitireceğini tahmin ediyoruz. 2026 yıl sonu TÜFE tahminimiz ise %26 seviyesinde.
Grafikler
Grafikler
Ana Eğilim Göstergeleri*
(MA, 3-aylık HO, yıllıklandırılmış)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
* 5- basamaklı alt fiyat endeksleri JDemetra+ 2.2.2 yazılımı kullanılarak TRAMO-SEATS (Gomez ve Maravall, 1996) yöntemi ile mevsim etkilerinden arındırılmıştır. SATRIM hesaplanırken aylık enflasyon dağılımının iki ucundan %15 kesilmiştir.
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım