Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.07.2025

Enflasyon – Haziran 2025

Ana eğilimde iyileşme devam ediyor

Detaylı PDF   -   115 KB

İçerikler

İçerikler

TÜFE, haziran ayında aylık %1,37 artış kaydederek %1,38 olan kurum beklentimizle paralel bir gerçekleşme gösterdi. Piyasa medyan tahmini ise %1,5 seviyesindeydi. Bununla birlikte yıllık TÜFE haziranda %35,4 seviyesinden %35,05 seviyesine geriledi. ÜFE ise aylık %2,46 artarken, yıllık ÜFE artışı %23,13’ten %24,45’e çıktı.

Gıda fiyatlarının, mayıstaki %0,7’lik düşüşün ardından haziranda %0,3 oranında gerileme kaydettiğini görüyoruz. Alt kalemleri incelediğimizde, taze meyve ve sebze fiyatlarının haziranda aylık %1,9 gerileme kaydetmesi ile birlikte işlenmemiş gıda fiyatlarında %1,7 oranında düşüş yaşadığını görüyoruz. İşlenmemiş gıdadaki yıllık artışın ise bu dönemde %33,5’ten %30,3’e gerilediği takip ediliyor. İşlenmiş gıda kaleminde ise haziranda aylık %1 artış yaşanırken, bu cephedeki yıllık artış %32,2’den %30’a indi.

Haziran ayında aylık bazda en yüksek artış %4,5 ile eğitim kaleminde görülürken, bu kalemi %2,6 ile konut ve %2,4 ile ulaştırma kalemleri takip etti. Gıda ve giyim & ayakkabı kalemlerinde görülen aylık bazda %0,3’lük düşüş, enflasyonun ana eğilimindeki gerilemeye katkı sağladı.

Hizmet enflasyonundaki aylık artışın haziranda %1,7’den %2,7’ye yükseldiği görülürken, buradaki artışın önceki dönemlere kıyasla daha düşük düzeylerde kalmaya devam ettiği görülüyor. Hizmet enflasyonundaki artışta kira ve ulaştırma hizmetlerindeki manşet üstü yükselişler etkili oldu. Hizmet kalemi altında kira enflasyonu haziranda aylık bazda %4 artış kaydederken, ulaştırma hizmetleri mayıstaki %1’lik artış sonrasında haziran ayında %4’ün üzerinde aylık yükseliş kaydetti. Ayrıca, lokanta ve oteller ile haberleşme hizmetlerinde de sırasıyla aylık bazda kaydedilen %2,1 ve %1,5’lik aylık artışlar da hizmet enflasyonundaki yükselişte rol oynadı. İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında ise haziran ayında aylık artışın %2,7’den %1,3’e gerilediği, yıllık artışın ise %20,3’ten %22,4’e yükseldiği görüldü. Veriler, hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğine, ancak artışların görece düşük gerçekleşmekte olduğuna işaret ediyor.

Çekirdek göstergelerdeki aylık artış haziran ayında %2 altına geriledi. Haziran ayında TÜFE-B artışı haziranda %2,3’ten %1,8’e, TÜFE – C aylık artışı ise %2,4’ten %1,9’a geriledi. Yıllık bazda ise TÜFE – B haziranda %34,6, TÜFE-C ise %35,6 oranında artış gösterdi.

Haziran ayı mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışını %1,9 hesaplıyoruz. Mevsimsellikten arındırılmış TÜFE verileri yarın saat 16:00’da açıklanacak. Yarın açıklanacak olan arındırılmış verilerde, %1,9 olan kurum hesaplamamıza yakın bir gerçekleşme bekliyoruz.

2025 yıl sonu enflasyon tahminimiz %31 seviyesinde. BOTAŞ’ın doğalgaz satış fiyatlarında konut için gerçekleştirdiği %24,6’lık artışın temmuz manşet enflasyonuna doğrudan etkisini 0,45 puan seviyesinde hesaplıyoruz. Ancak, mevcut olumlu baz etkisiyle birlikte, yıllık TÜFE’nin temmuz ayında düşüşünü sürdürmesini ve %34’ün altına gerilemesini bekliyoruz. Yıl sonu kur ve enerji fiyatları öngörülerimiz paralelinde yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentimizi, riskleri aşağı yönlü görmekle birlikte, şu aşamada %31 seviyesinde koruyoruz.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Gıda Fiyat Artışı (%, yıllık, 3-aylık ortalama)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.