Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

05.06.2025

Ekonomik Veri Takvimi 9 – 13 Haziran

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   217 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

Hafta içerisinde gelecek verilerle ilgili grafikler 2. sayfada görülebilir.

10 Haziran Salı

17:30 Mayıs Hazine Nakit Dengesi

  • Hazine nakit dengesi nisan ayında 183,5 milyar TL açık verirken, bu dönemde faiz dışı denge ise 73,6 milyar TL fazla kaydetti. Böylelikle yılın ilk dört ayındaki kümülatif nakit açığı 1,1 trilyon TL’ye ulaştı. Bütçe tarafında ise merkezi yönetim bütçe dengesi nisanda 174,7 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge ise 86 milyar TL fazla verdi. Böylelikle yılın ilk dört ayındaki kümülatif bütçe açığı 885,5 milyar TL olurken, 2025 yılı için öngörülen 1,9 trilyon TL’lik bütçe açığının %46’sı gerçekleşmiş oldu. 2025 bütçe açığı tahminimiz 1,9 trilyon TL (GSYİH’nın %3’ü) düzeyinde. Nakit bütçede gelecek dönemde iyileşme görülmemesi durumunda, kamu harcamalarının büyüme ve enflasyon görünümü üzerinde destekleyici olmaktan uzak kalması riskinin artacağını değerlendiriyoruz.

12 Haziran Perşembe

10:00 Nisan Sanayi Üretimi

  • Dış ticaret verileri, sanayi üretimi tahminlerimiz açısından yol gösterici nitelikte. Nisan verilerinde altın ve enerji harici ara malı ithalatı aylık bazda %14,6, yıllık bazda ise %13,7’lik görece güçlü bir artış kaydetti. Sanayi üretimine yönelik diğer bir öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI ise nisan ayında 47,3 ile önceki aya göre değişim göstermemişti.
  • Öncü göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda nisan ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık sanayi üretiminin pozitif bölgede kalması beklenebilir. Ancak, yurt içinde mart itibariyle yaşanan türbülans ve peşi sıra sıkılaşan finansal koşullar çerçevesinde yılın ikinci çeyreğinde ekonomik aktivitenin yavaşlamasını bekliyoruz. Yıl sonu büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde bulunmakla birlikte, tahminimize yönelik aşağı yönlü risklerin artmakta olduğunu değerlendiriyoruz.

14:30 TCMB Haftalık Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi (30 Mayıs – 6 Haziran)

  • Bir önceki hafta, 23 – 30 Mayıs döneminde TCMB net döviz rezervi 1,4 milyar dolar artışla 49,3 milyar dolara ulaşırken brüt döviz rezervi ise 153,4 milyar dolar ile önemli bir değişim göstermedi. Bu dönemde swap stoku 300 milyon dolar azalarak 19,3 milyar dolara inerken, swap hariç net rezerv ise 1,7 milyar dolar artarak 30 milyar dolara ulaştı. Ayrıntılı raporumuz için tıklayınız.

13 Haziran Cuma

14:30 TCMB Haftalık Menkul Kıymet ve Para & Banka İstatistikleri (30 Mayıs – 6 Haziran)

  • Her hafta perşembe günü rezerv verileri ile birlikte açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri, bu hafta bayram tatili nedeniyle cuma günü açıklanacak. Bir önceki döneme ilişkin verileri hatırlayacak olursak: 23 – 30 Mayıs haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 93,2 milyon dolarlık alım yaparken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 33,5 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 454 dolar azalırken, altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 52 milyon dolar düşüş kaydetti. Ayrıntılı raporumuz için tıklayınız.

Grafikler

Grafikler

Bütçe Göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Bütçe Dengesi ve Hazine Nakit Dengesi                      

(aylık, milyar TL)

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Sanayi Üretim Endeksi                                                      

(Mevsim ve takvim etkilerinden arınd., 3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretimi             

(yıllık değişim, %)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.