Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

04.04.2025

Ekonomik Veri Takvimi 7 – 11 Nisan

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   227 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

7 Nisan Pazartesi

Hazine İhalesi (2y sabit kuponlu)

14:30 Haftalık Menkul Kıymet ve Para & Banka İstatistikleri

  • Bugün saat 14:30’da 21 – 28 Mart haftasına ilişkin menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri açıklanacak. Normal şartlarda perşembe günleri açıklanan bu veriler, geçtiğimiz haftaki Bayram tatili nedeniyle 7 Nisan Pazartesi günü açıklanacak. Bir önceki döneme ilişkin verileri hatırlayacak olursak: Yurt içi siyasi gelişmelerin etkisi ile birlikte TL varlıklarda sert satışların yaşandığı 14 – 21 haftasında; yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 443,8 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 439,5 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisinde payı ise %8,3’ten %7,6’ya geriledi. Son bir sene içerisinde hisse senedi piyasasında toplam 2,2 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç yaklaşık 19,3 milyar dolarlık yabancı girişi yaşandığı görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise hisse senedi piyasasında yaklaşık 39,6 milyon dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 3 milyar dolarlık bir yabancı alımı söz konusu. Kurlarda rekor yüksek seviyelerin test edildiği 14 – 21 Mart haftasında, yerleşiklerin DTH’ları hızlı bir yükseliş gösterdi. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 5,8 milyar dolar artarken, altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 5,86 milyar dolar arttı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

8 Nisan Salı

Hazine İhaleleri ve Doğrudan Satışı (1y TLREF’e endeksli & 4y sabit kuponlu ihale ve 2y kira sert. doğrudan satışı)

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu hafta içerisinde 7 Nisan Pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi, 8 Nisan Salı günü ise 1 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 4 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi ile 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek. Nisan – Haziran 2025 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre Hazine, nisan ayında 293,3 milyar TL’lik itfası karışlığında ay içerisinde gerçekleştireceği altı ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte toplam 329,5 milyar TL tutarında iç borçlanmaya gitmeyi planlıyor.

17:30 Mart Hazine Nakit Dengesi

  • Hazine nakit dengesi şubatta 397,6 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge ise 265,9 milyar TL açık kaydetti. Merkezi yönetim bütçesi ise şubat ayında 310,1 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge ise 170,4 milyar TL açık kaydetti. Bununla birlikte bütçe açığının şubatta nakit açığına göre yaklaşık 87,5 milyar daha düşük gerçekleştiği ve tahakkuk bazlı bütçe ile nakit bazlı bütçe arasındaki ayrışmanın devam ettiği dikkat çekiyor. Nakit bazlı performanstaki zayıf seyrin sürebileceği kanaatinde olmakla birlikte, nakit bütçede gelecek dönemde iyileşme görülmemesi durumunda, büyüme üzerindeki yukarı yönlü risklerin artabileceği görüşündeyiz.
  • 2025 bütçe açığı tahminimizi yakın dönemde 1,61 trilyon TL’den (GSYİH’nın %2,7’si) 1,9 trilyon TL’ye (GSYİH’nın %3’ü) revize ettik. Enflasyonla asıl mücadelenin verileceği 2025 yılında, maliye politikasının artan eş güdüm içinde uygulanması ve mali konsolidasyonun sağlanmasının enflasyon ve büyüme arasındaki denge açısından belirleyici olacağı görüşündeyiz.

10 Nisan Perşembe

10:00 Şubat Sanayi Üretimi

  • 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi. Bu görünüm altında, sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde, 2024 yılı son çeyreğindekine benzer bir performans sergilemesini bekliyoruz. Şubat ayında çalışma günündeki azalma ile birlikte sanayi üretiminde negatif bir değer görmemiz söz konusu olabilir. Ancak ana eğilimde, 2025 yılı ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre önemli bir değişim beklemiyoruz.

14:30 Haftalık TCMB Verileri (28 Mart – 4 Nisan)

(Menkul Kıymet İstatistikleri, Para & Banka İstatistikleri, Uluslararası Rezervler)

11 Nisan Cuma

10:00 TCMB Nisan Piyasa Katılımcıları Anketi

  • Yurt içi piyasalarda 19 Mart itibariyle yaşanan türbülansın ekonomik birimlerin enflasyon beklentilerine olan yansımasını nisan ayı anket sonuçlarında görmeyi bekliyoruz. Bununla birlikte nisan ayı anketinde yıl sonu enflasyon ve politika faizi beklentilerinde yükseliş yaşanabileceğini değerlendiriyoruz. En son mart ayına ilişkin açıklanan anket sonuçlarında katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi %28,3’ten %28’e gerilemişti. Nisan ayı anketinde söz konusu beklentinin %30’a doğru yükselmesi söz konusu olabilir. Kurum olarak 2025 yıl sonu TÜFE tahminimizi yakın dönemde %28’den %31’e revize ettik. TCMB'den gelen son adımların ardından yıl sonu politika faizinin %35 seviyesinde oluşabileceğini değerlendiriyoruz.

Grafikler

Grafikler

Bütçe Göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Piyasa Katılımcıları Anketi Enflasyon Beklentileri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Sanayi Üretim Endeksi                                               

(Mevsim ve takvim etkilerinden arınd., 3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretimi               

(yıllık değişim, %)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.