02.05.2025
Ekonomik Veri Takvimi 5 – 9 Mayıs
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 229 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
5 Mayıs Pazartesi
10:00 Nisan Enflasyon Verileri
- Nisan ayı aylık enflasyon artışının %3,1 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentilerimiz paralelinde bir aylık gerçekleşme olması durumunda, yıllık TÜFE nisan ayında %38,1 seviyesinden %38’e sınırlı bir düşüş gösterecek. Dolayısı ile yıllık TÜFE’deki düşüşün nisan ayında önemli ölçüde sınırlanmasını bekliyoruz. ForInvest Haber anketi sonuçlarına göre nisan ayı enflasyonuna yönelik piyasa medyan tahmini ise aylık %3,2’lik artış ile kurum beklentimizin hafif üzerinde bulunuyor. 2025 yıl sonu TÜFE tahminimizi %31 seviyesinde koruyoruz.
6 Mayıs Salı
Hazine ihaleleri (2y sabit kuponlu, 7y değişken faizli)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Mayıs – Temmuz 2025 dönemine ilişkin üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine, mayıs ayında 160,7 milyar TL’lik itfası karşılığında dört ihale ve iki doğrudan satış ile birlikte toplamda 187,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Mayıs ayının ilk ihaleleri 6 Mayıs Salı günü gerçekleşecek. Hazine, salı günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek ve bu kağıt, işlem görmeye başlamasının ardından 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin yerini alarak Türkiye’nin yeni gösterge tahvili olacak. Hazine, salı günü ayrıca 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi de düzenleyecek.
14:30 Nisan Reel Efektif Döviz Kuru
- Nisan ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak, TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun nisan ayında 73,48 seviyesinden 72,38 seviyesine gerileyebileceğini ve TL’de yaklaşık %1,5’lik bir reel değer kaybına işaret edebileceğini tahmin ediyoruz. Tahminimiz doğrultusunda bir gerçekleşme olması durumunda TL’de reel değer kaybı üçüncü ayına taşınmış ve üç aylık kümülatif değer kaybı %4’e yaklaşmış olacak.
16:00 Nisan Ayı Mevsimsellikten Arındırılmış TÜFE Verileri
18:00 TCMB Nisan Ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
- Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.
8 Mayıs Perşembe
14:30 Haftalık TCMB Verileri (25 Nisan – 2 Mayıs)
(Menkul Kıymet İstatistikleri, Para & Banka İstatistikleri, Uluslararası Rezervler)
- 18 – 25 Nisan haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 92,4 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 476,7 milyon dolar net alış gerçekleştirdi. Yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 287 milyon dolar gerilerken, altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 147 milyon dolarlık sınırlı bir gerileme gösterdi. Aynı hafta içerisinde TCMB brüt döviz rezervi 5,5 milyar dolar düşüşle 141,2 milyar dolara inerken, net döviz rezervi ise 3,6 milyar dolar azalarak 35 milyar dolara geriledi ve Mayıs 2024’ten bu yana en düşük düzeyine indi. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
17:30 Nisan Hazine Nakit Dengesi
- Yılın ilk çeyreğinde verilen 710,8 milyar TL düzeyindeki yüksek bütçe açığı ve nakit dengesinde ulaşılan 901 milyar TL’lik yüksek açık düzeyi, kamu harcamalarının dezenflasyon görünümü üzerinde risk yaratmaya devam ettiğini gösteriyor. Bütçe açığı tahmininin %36,8’inin bu yılın ilk üç ayında gerçekleşmiş olması ile birlikte, yılın geri kalanında mali konsolidasyonun sağlanmasının enflasyon ve büyüme arasındaki dengenin güçlenmesi açısından kritik olduğu görüşündeyiz. 2025 yıl sonu bütçe açığı tahminimiz 1,9 trilyon TL (GSYİH’nın %3’ü) düzeyinde.
9 Mayıs Cuma
10:00 Mart Sanayi Üretimi Verileri
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi şubat ayında aylık bazda %1,6 oranında gerilerken, takvim etkilerinden arındırmış sanayi üretimi ise yıllık %1,9 daralma kaydetti. Şubat ayında çalışma günündeki azalma ile birlikte sanayi üretiminde negatif bir değer görülmesi beklentimiz dahilindeydi. 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi. Bu görünüm altında, 2025 yılı ilk çeyreğinde sanayi üretiminin ana eğiliminde önceki çeyreğe göre önemli bir değişim beklemiyoruz. 2025 yıl sonu GSYİH büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde.
Grafikler
Grafikler
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Bütçe Göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım
Sanayi Üretim Endeksi
(Mevsim ve takvim etkilerinden arınd., 3-aylık HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım