Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.03.2024

Ekonomik Veri Takvimi 4 – 8 Mart

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   213 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

4 Mart Pazartesi

10:00 Şubat TÜFE verileri

  • Şubat ayı aylık TÜFE artışının %3,4 olmasını bekliyoruz. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre ise ocak ayı enflasyonuna ilişkin piyasa medyan tahmini %4 ile kurum beklentimizin üzerinde bir seviyede bulunuyor. Şubat ayı aylık TÜFE artışının kurum beklentimiz paralelinde gerçekleşmesi durumunda yıllık TÜFE %64,9 seviyesinden %65,3 seviyesine yükselecek. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde.

5 Mart Salı

10:00 TCMB Ocak Ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu

  • Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Şubat Reel Efektif Döviz Kuru (REK)

  • Şubat ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet kur ve enflasyon gerçekleşmelerini göz önüne aldığımızda REK’in bir önceki ayki 56,95 seviyesinden 57,8 seviyesine yükselebileceğini hesaplıyoruz.

7 Mart Perşembe

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (23 Şubat – 1 Mart)

  • 16 – 23 Şubat haftasında hisse senedi piyasasında 98 milyon dolarlık bir yabancı satışı, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 28,6 milyon dolarlık bir yabancı alımı görüldü. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasında toplam 2,1 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,35 milyar dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (23 Şubat – 1 Mart)

  • 16 – 23 Şubat haftasında yerleşiklerin DTH’larında 1,12 milyar dolarlık güçlü bir yükseliş yaşanırken, DTH’larda önceki hafta görülen düşüşün tamamının geri alındığı takip ediliyor. Verinin detayını hesapladığımızda ise artışın büyük ölçüde kurumlar kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede söz konusu hafta içerisinde kurumlar DTH’ları 890 milyon dolar, hane halkı DTH’larının ise 230 milyon dolar yükseliş kaydetmiş durumda. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 23 milyon dolarlık sınırlı bir yükseliş yaşanırken, söz konusu yükselişin tamamı hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 16 – 23 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak nette 1,14 milyar dolarlık bir yükseliş gerçekleşti.

17:30 Hazine Şubat Nakit Bütçe verileri

  • Hazine nakit dengesi ocak ayında 206,8 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 99,6 milyar TL oldu. Bütçe verilerinin ise nakit dengesi açığına kıyasla 57 milyar TL daha düşük gerçekleşti. Buna göre ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 150,7 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 29,6 milyar TL oldu. 7 Mart Perşembe günü açıklanacak olan şubat nakit bütçe verileri 15 Mart’ta açıklanacak olan Merkezi Yönetim Bütçe verileri için öncü niteliğinde olacak.
  • OVP’de 2024’e ilişkin 2,65 trilyon TL tutarında yüksek bir bütçe açığı tahmini olduğu görülüyor. 2024 yılı içerisinde maliye politikalarının para politikası ile uyumlu bir görünüm içerisinde olmasının TCMB’nin hedeflediği enflasyon seviyelerine ulaşılması açısından kritik olduğu görüşündeyiz. Maliye politikasının genişlemeci tarafta kalması enflasyon konusundaki kazanımları sınırlandıracak bir unsur olarak ön plana çıkacaktır.

8 Mart Cuma

Fitch Türkiye kredi notu değerlendirmesi

  • Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin değerlendirmesinde kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltmesini ve kredi notunu ‘B’ olarak teyit etmesini bekliyoruz. Hatırlanacağı üzere en son ocak ayında kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu “B3” olarak teyit ederken not görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti.
  • Fitch’in değerlendirme takvimi içerisinde 8 Mart’ta Türkiye için gözden geçirme yapılabileceği belirtiliyor. Söz konusu takvim referans niteliğinde olup o tarihlerde gözden geçirme yapılmadığı zamanlar da oluyor. Değerlendirmenin yapılması gelmesi halinde raporun piyasa kapanışının ardından paylaşılması bekleniyor. Takvime göre Fitch’in bu yıl içerisindeki diğer değerlendirmesi 6 Eylül tarihinde bulunuyor.
  • Fitch en son 8 Eylül 2023 tarihinde yaptığı değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a çekmişti. Kuruluştan yapılan açıklamada görünümdeki revizyona ilişkin olarak gelenekselleşen ve tutarlı bir hale gelen para politikası görünümüne ve bunun finansal istikalara yönelik riskleri azaltacağı ve ödemeler dengesi üzerinde baskıyı hafifleteceğine ilişkin beklentiye vurgu yapılmıştı.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE & TÜFE-C (yıllık değişim)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmiş & İşlenmemiş gıda (yıllık değişim)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Reel Efektif Kur Endeksi  (2003=100)

Kaynak: TCMB,Tacirler Yatırım


BIS Reel Efektif Kur Endeksleri 

Kaynak: BIS, Bloomberg, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu