01.11.2024
Ekonomik Veri Takvimi 4 – 8 Kasım
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 200 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
4 Kasım Pazartesi
Hazine ihaleleri (10 ay vadeli kuponsuz, 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli)
10:00 Ekim Enflasyon verileri
- Kurum olarak ekim ayında TÜFE’nin aylık %2,5 oranında artış göstermesini bekliyoruz. Beklentilerimiz paralelinde bir aylık gerçekleşme, yıllık TÜFE’yi %49,4’ten %48’e indirecek. Piyasa medyan tahmininin de kurum beklentimiz paralelinde olduğu görülüyor. Ekim ayında giyim ve ayakkabı kaleminde mevsimsel etkilerden dolayı güçlü bir aylık artış yaşanmasını bekliyoruz. Aynı şekilde gıda kaleminin de ekim ayı gerçekleşmelerinde ön plana çıkmasını bekliyoruz. Mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte aylık bazda TÜFE’de belirgin bir artış hesaplıyor olsak da eylül ayındaki %3 civarı aylık artış sonrasında ekim ayı enflasyonun görece düşük bir yeri işaret etmesini bekliyoruz. Yılın son aylarında ise daralan iç talep unsurlarının daha fazla devrede olacağını ve aylık enflasyondaki gerilemenin hızlanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede yıl sonu TÜFE tahminimizi %43 seviyesinde koruyoruz.
- Ancak, iç talepte yılın son aylarında enflasyon üzerindeki etkisini daha fazla görmeyi beklediğimiz yavaşlamaya rağmen, aylık enflasyon eğilimi halen TCMB’nin hedeflediği patikadan uzak bir noktada bulunuyor. Eylül ayı gerçekleşmelerinin ardından kasım ayında faiz indirimlerine başlanması ihtimalinin masadan kalktığı görüşündeyiz. Ekim ayında beklediğimiz %2,5’lik enflasyon sonrasında kasım ayında belirgin bir düşüş yaşansa dahi TCMB’nin salt tek bir ayın verisi ile eyleme geçmek istemeyebileceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle, faiz indirimlerine başlanması için en erken tarih olarak aralık ayı ön plana çıkıyor olsa da bu yıl politika faizinde değişikliğe gidilmeden indirim sürecinin gelecek yıla ertelenmesi ihtimalini de göz ardı etmiyoruz.
14:30 TCMB Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri (18 – 25 Ekim)
- Her hafta perşembe günü TCMB rezerv verileri ile birlikte açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle 30 Ekim Perşembe günü yerine 4 Kasım Pazartesi günü açıklanacak. Bir önceki dönemde, 11 – 18 Ekim haftasında, yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 73,6 milyon dolarlık satış, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 115,7 milyon dolar alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,6 seviyesinden %7,4 seviyesine indi.
5 Kasım Salı
Hazine ihaleleri (3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, 10 yıl vadeli sabit kuponlu)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kasım 2024 – Ocak 2025 dönemine ilişkin yayınladığı iç borçlanma stratejisine göre kasım ayı içerisinde 119,8 milyar TL’lik itfa karşılığında yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor (öngörülen geri çevirme rasyosu %188).
14:30 Ekim Reel Efektif Döviz Kuru (REK)
- Ekim ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in ekim ayında 62,78 seviyesinden 64,56 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz.
7 Kasım Perşembe
14:30 Haftalık TCMB verileri (25 Ekim – 1 Kasım)
- 25 Ekim – 1 Kasım haftasına ilişkin menkul kıymet istatistikleri, para & banka istatistikleri ve uluslararası rezerv verileri saat 14:30’da açıklanacak. 18 – 25 Ekim döneminde TCMB net döviz rezervi 230 milyon dolarlık sınırlı bir artışla 60,8 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 159,50 milyar dolar ile değişim göstermedi. Sawp hariç net döviz rezervi ise swap stokunda hızlanan erimenin de etkisi ile birlikte 2,6 milyar dolar artışla 43 milyar dolara çıktı.
17:30 Ekim Hazine Nakit Gerçekleşmeleri
- Hazine nakit dengesi eylül ayında 201 milyar TL açık verirken, Ocak – Eylül döneminde dokuz aylık açık 1,5 trilyon TL oldu. Eylül ayında faiz dışı denge 60,8 milyar TL verirken, ocak – Eylül dönemi dokuz aylık faiz dışı ise 692,6 milyar TL’ye yükseldi. 7 Kasım Perşembe günü açıklanacak olan ekim ayı Hazine nakit dengesi verileri, 15 Kasım Cuma günü açıklanacak olan ekim ayı merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre gelecek yıl için 14,7 trilyon lira gider ve 12,8 trilyon lira gelir karşılığında bütçe açığının 1,9 trilyon lira (GSYİH’nın %3,1’i) seviyesinde oluşacağı tahmin ediliyor. Kurum olarak bütçe açığının bu yıl ve gelecek yıl resmi tahminlerin altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bütçe açığı / GSYİH’nın bu yılı %4,3 seviyesinde tamamlayacağını, bu oranın gelecek yıl ise %2,7 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
8 Kasım Cuma
10:30 TCMB 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu
- 8 Kasım Cuma günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı dördüncü çeyrek Enflasyon Raporu sunumu yakından takip edilecek. Merkez Bankası’nın özellikle 2025 yıl sonu enflasyon hedeflerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğinin yanı sıra, Başkan’ın faiz indirim sürecine ilişkin piyasalara vereceği mesajlar ve sunumun ardından düzenlenecek olan soru-cevap kısmı önemli olacak. Merkez Bankası’nın yılın son çeyreklik dönemli enflasyon raporu sunumunda orta noktası %14 seviyesinde bulunan 2025 yıl sonu enflasyon hedefinde, OVP tahmini (%17,5) ile paralellik gösterecek şekilde yukarı yönlü bir revizyon gelebileceğini değerlendiriyoruz.
Grafikler
Grafikler
Arındırılmış TÜFE-B ve TÜFE-C Ort. (%, 3-ay HO, yıllıkland.)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
TCMB Enflasyon ve Çıktı Açığı Tahminleri* (%)
Kaynak: TCMB