01.08.2025
Ekonomik Veri Takvimi 4 – 8 Ağustos
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 226 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
4 Ağustos Pazartesi
10:00 Temmuz Enflasyon Verileri
- Temmuz ayında TÜFE’nin aylık bazda %2,4 artmasını bekliyoruz. ForInvest tarafından düzenlenen anket sonuçlarına göre, piyasa medyan tahmini de kurum beklentimizle paralel şekilde aylık %2,4’lük artışa işaret ediyor. Beklentimize paralel bir gerçekleşme, yıllık TÜFE’yi %35 seviyesinden %34’e indirecek.
- Temmuz enflasyonunda aylık bazda beklediğimiz belirgin artışta (i) BOTAŞ’ın mesken abone grubuna yönelik yaptığı %24,6 oranındaki doğalgaz fiyat artışının yaklaşık 0,5 puan, (ii) sigara zammının 0,2 puan ve (iii) akaryakıt fiyat artışlarının yaklaşık 0,3 puan etkili olmasını bekliyoruz. Bu tek seferlik fiyat ve vergi ayarlamalarının etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte, ağustos ayında aylık TÜFE’nin yeniden %2’nin bir miktar altına gerileyebileceğini düşünüyoruz. Ancak, haziranda kaydedilen %1,37 seviyesindeki düşük oranlara yılın son aylarından önce dönülmesini beklemiyoruz.
5 Ağustos Salı
14:30 Temmuz Reel Efektif Döviz Kuru
- Temmuz ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak, TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun temmuz ayında 69,97 seviyesinden 69,78 seviyesine sınırlı bir gerileme kaydedebileceğini ve TL’de yaklaşık %0,3’lük bir reel değer kaybına işaret edeceğini tahmin ediyoruz.
16:00 Temmuz Ayı Mevsimsellikten Arındırılmış TÜFE Verileri
18:00 TCMB Temmuz Ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
- Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.
7 Temmuz Perşembe
14:30 Haftalık TCMB Verileri (25 Temmuz – 1 Ağustos)
- 18 – 25 Temmuz haftasında hisse senedi piyasasında 205,2 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 271 milyon dolarlık net yabancı girişi yaşandı. Yabancı yatırımcının tahvil stoku içerisinde payı ise %66,3 seviyesinden %6,4 seviyesine çıktı. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 1,1 milyar dolar, altın dahil toplam DTH hesapları ise fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,2 milyar dolar yükseldi. 18 – 25 Temmuz haftasında TCMB net döviz rezervi 1,6 milyar dolar artarak 64,4 milyar dolara, brüt döviz rezervi 3,3 milyar dolar yükselerek 172 milyar dolara ve swap hariç net rezerv ise 2,3 milyar dolar yükselerek 46,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart dönemi öncesinde swap hariç net rezerv düzeyi 65 milyar dolar seviyesindeydi. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Grafikler
Grafikler
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Gıda Fiyat Artışı (%, yıllık, 3-aylık ortalama)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(milyar dolar, altın dahil, parite etkisinden arındır.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
BIS Reel Efektif Kur Endeksleri (2020=100)
Kaynak: BIS, Bloomberg, Tacirler Yatırım