Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

26.07.2024

Ekonomik Veri Takvimi 29 Temmuz – 2 Ağustos

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   158 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

30 Temmuz Salı

10:00 Temmuz Ekonomik Güven Endeksi

  • Ekonomik güven endeksi haziran ayında 98,2’den 95,8 seviyesine geriledi ve Kasım 2023’ten bu yana en düşük seviyesine indi. Endeksin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği ön plana çıkarıyor. Haziran verisinin alt kalemlerini incelediğimizde; tüketici güven endeksi %2,7 oranında azalarak 78,3 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,9 oranında azalarak 100,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında azalarak 115,4 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,6 oranında azalarak 108,8 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 87,9 değerini aldı.

31 Temmuz Çarşamba

10:00 Haziran Dış Ticaret İstatistikleri

  • Ticaret Bakanlığı tarafından ayına ilişkin açıklanan öncü veriler dış ticaret açığında haziran ayında önemli bir değişim yaşanmadığına işaret ediyor. Haziran ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %10,6 düşüşle 18,6 milyar dolar olurken, ithalat ise yıllık %4,1 oranında düşüşle 25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı haziran ayında önceki ayki 6,5 milyar dolar düzeyinden 6,4 milyar dolara sınırlı bir geri çekilme gösterirken, yıllık dış ticaret açığı ise 87 milyar dolardan 88,2 milyar dolara yükseldi.

17:30 Hazine 3 Aylık (Ağustos – Ekim 2024) İç Borçlanma Stratejisi

  • Hazine’nin bir sonraki üç aylık (Ağustos – Ekim 2024) iç borçlanma programı 31 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Bir önceki programda Hazine ağustos ayı için 114,3 milyar TL itfası karşılığında 169,2 milyar TL iç borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.

1 Ağustos Perşembe

10:00 İSO Türkiye Temmuz İmalat PMI

  • İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI haziran ayında 48,4 seviyesinden 47,9’a gerileyerek üst üste üçüncü ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. Böylelikle ilk çeyrekte ortalama 49,8 seviyesinde oluşan imalat PMI, yılın ikinci çeyreğinde ise 48,5 seviyesine indi. PMI şubat ayında 50,2 seviyesinde oluşmasından bu yana her ay düşüş kaydetmekte. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta haziran ayında yeni siparişlerde yılın en sert yavaşlamasının kaydedildiği, istihdamda ise Ekim 2022’den bu yana en belirgin düşüşün yaşandığı ifade edildi.
  • İkinci çeyrekte başta kredi kartı harcamaları, reel kesim güven endeksi ve PMI verileri olmak üzere pek çok öncü veride yavaşlama görmüş olsak da iç talepte henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı ancak yine güçlü kalmaya devam eden bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Bu çerçevede yaz ayları itibariyle öncü göstergelerdeki yavaşlama sinyallerinin derinleşeceğini öngörüyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.

12:00 İTO Temmuz İstanbul Enflasyon verileri

  • 5 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak olan TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul’da özellikle işlememiş gıda fiyatlarında nasıl bir değişim olduğunu yakından takip edeceğiz. Temmuz ayında TÜFE’nin aylık %2,8 oranında artış göstereceğini tahmin ediyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme yıllık TÜFE’yi %71,6 seviyesinden %61,1 seviyesine indirecek.
  • Temmuz ve ağustos aylarında devreye girecek olan baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE’de yaz aylarında (Haziran – Temmuz – Ağustos döneminde) 25 yüzde puana yakın bir düşüş öngörüyoruz. Eylül ayında yıllık TÜFE’nin %50 altına ineceği beklentisindeyiz.

14:30 Haftalık TCMB verileri (19 – 26 Temmuz)

(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi)

  • 12 – 19 Temmuz döneminde yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında sınırlı alım yaparken, tahvil piyasasında ise net satıcı konumunda yer aldı. Bu dönemde hisse piyasasında 124,2 milyon dolarlık sınırlı bir yabancı alımı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 700 milyon dolarlık bir yabancı satışı görüldü. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %6,6 seviyesinden %6,2 seviyesine indi. 12 – 19 Temmuz haftasında yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 1,34 milyar dolar artarken, altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,36 milyar dolar artış gerçekleşti. Bu dönemde TCMB net döviz rezervi 490 milyon dolar artışla 48,15 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 115 milyon dolar yükselişle 154 milyar dolara çıktı. Swap hariç net rezerv ise 720 milyon dolar artışla 22,9 milyar dolara yükseldi. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Grafikler

Grafikler

Ekonomik Güven Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


İSO Türkiye İmalat PMI Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım


Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu