26.04.2024
Ekonomik Veri Takvimi 29 Nisan – 3 Mayıs
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 159 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
29 Nisan Pazartesi
10:00 Nisan Ekonomik Güven Endeksi
- Ekonomik Güven Endeksi mart ayında 99 seviyesinden 100 seviyesine yükseldi ve Haziran 2023’ten bu yana ilk defa eşik değere çıkmış oldu. Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği ön plana çıkarıyor.
- Mart verisinin alt kalemlerini incelediğimizde; tüketici güven endeksi %0,02 oranında artarak 79,4 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,5 oranında artarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında artarak 120,4 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,0 oranında azalarak 113,3 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %3,6 oranında azalarak 88,6 değerini aldı.
30 Nisan Salı
10:00 Mart Dış Ticaret Dengesi
- Ticaret Bakanlığı tarafından mart ayına ilişkin açıklanan öncü veriler yıllık dış ticaret açığındaki gerilemenin devam ettiğini işaret ediyor. Mart ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %4,1’lik düşüşle 22,6 milyar dolar olurken, ithalat ise mart ayında yıllık %5,7 oranında gerilemeyle 30,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı mart ayında önceki ayki 7 milyar dolar düzeyinden 7,5 milyar dolara yükselirken, yıllık dış ticaret açığı ise 92,5 milyar dolardan 91,7 milyar dolara geriledi.
17:30 Hazine Üç Aylık (Mayıs – Temmuz) İç Borçlanma Stratejisi
- En son yayınlanan üç aylık (Nisan – Haziran) dönemi iç borçlanma stratejisine göre Hazine mayıs ayında 140,4 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam yedi ihale ve bir doğrudan satış ile birlikte 212,8 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Mayıs ayı içerisinde iç borç çevirme oranı %152 olarak planlanıyor.
2 Mayıs Perşembe
10:00 İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Nisan İmalat PMI
- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI mart ayında 50,2 seviyesinden 50 seviyesine indi. Hatırlanacağı üzere PMI şubat ayında 50,2 seviyesine yükselerek Haziran 2023’ten bu yana ilk defa 50 eşik değerin üzerine çıkmıştı. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta mart ayında imalat sektöründeki faaliyet koşullarında önemli bir değişim yaşanmadığına yer verildi. Veri ile birlikte açıklanan notta imalat sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde oldukça sınırlı bir artış kaydettiği vurgulanırken, yeni siparişler ve istihdam hacimlerinde ise düşüşün devam etmesine rağmen durma noktasına yaklaştığı belirtildi.
- Asgari ücret artışının devam eden etkileri ve enflasyon ortamında öne çekilen talebin etkisi ile birlikte bu yılın ilk çeyreğinde büyüme dinamikleri güçlü seyretti. İkinci çeyreğe girerken kerdi kartı harcamaları verilerinde sınırlı bir yavaşlama görsek de henüz ekonomik yavaşlamaya ilişkin beklenen emareleri görmüyoruz. Ekonomide yavaşlamaya ilişkin sinyallerin bu çeyreğin sonuna daha belirgin olmasını, ekonomik soğumanın ise özellikle ikinci yarıda ön plana çıkmasını bekliyoruz.
3 Mayıs Cuma
10:00 Nisan Enflasyon Gerçekleşmeleri
- TÜFE’nin nisan ayında aylık bazda %3 oranında bir artış kaydetmesini bekliyoruz. Foreks Haber tarafından yürütülen anket sonuçlarına göre ise piyasa medyan tahmini %3,4 seviyesinde bulunuyor. Kurum tahminimiz paralelinde bir gerçekleşme olması durumunda yıllık TÜFE %68,5 seviyesinden %69,5’e yükselecek.
- Temmuz ayından önce yıllık enflasyonda %60’ın altına gerileme beklemiyoruz. Yıllık TÜFE artışının Mayıs 2024’te baz etkisi ile birlikte %75 civarında zirve yapmasını ve ardından hızlı bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE artışının 2024 yaz aylarında yaklaşık 25 yüzde puanlık bir düşüşün ardından son çeyreğin başında %45 civarında oluşacağını ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.
14:30 Haftalık TCMB verileri (19 – 26 Nisan)
(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri)
- Her hafta perşembe günü açıklanan haftalık yabancı portföy hareketleri ve para & banka istatistikleri bu hafta 1 Mayıs tatili sebebiyle cuma günü açıklanacak.
- Bir önceki döneme ilişkin açıklanan verileri hatırlayacak olursak: 12 – 19 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında 143,4 milyon dolarlık bir yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 115,1 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Para & banka istatistikleri cephesinde 12 – 19 Nisan haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,06 milyar dolarlık bir artış gerçekleşti. Rezervler tarafında ise 12 – 19 Nisan döneminde TCMB net uluslararası döviz rezervleri 5,7 milyar dolarlık sert bir düşüş kaydederek 15 milyar dolara indi. Söz konusu rezerv seviyesi Ağustos 2023’ten bu yana en düşük düşeyi işaret ediyor. Öte yandan, brüt döviz rezervi ise 12 – 19 Nisan haftasında 1 milyar dolara yakın gerileyerek 126,4 milyar dolara indi. Swaplar hariç net rezervi ise 19 Nisan itibariyle -52,6 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
Grafikler
Grafikler
Ekonomik Güven Endeksi (3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylık HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım