Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

24.01.2025

Ekonomik Veri Takvimi 27 – 31 Ocak

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   190 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

Hafta içerisinde gelecek verilerle ilgili grafikler 3. sayfada görülebilir.

27 Ocak Pazartesi

10:00 Ocak Reel Kesim Güven Endeksi & Kapasite Kullanım Oranı

  • Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) aralık ayında 100,4 seviyesinden 99,1 seviyesine inerken, eylülden bu yana ilk defa 100 eşik değerin altına gerileyerek anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin azaldığı bir görünümü işaret etti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken; sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi aşağı çekti. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeks seviyesi ise 103,4 seviyesinden 102,7 seviyesine indi. Diğer yandan kapasite kullanım oranı (KKO) aralık ayında %76,10 seviyesinden %76,5,8 seviyesine inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %75,6 seviyesinde sabit kaldı.
  • Bu hafta açıklanacak olan ocak ayı RKGE, KKO ve ekonomik güven endeksi verileri ile birlikte 2025 yılına ilişkin ilk aktivite sinyallerini derlemeye devam edeceğiz. Tüketim eğiliminde 2024’ün son aylarında görülen ısrarlı artışın, 2024 son çeyreğinde çeyreksel bazda pozitif bir büyümeyi beraberinde getirme ihtimalini arttırdığını değerlendiriyoruz. Ancak, sıkı finansal koşulların sanayi aktivitesi üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini ve yıllık GSYİH büyümesinin önümüzdeki iki çeyrek boyunca gerilemeyi sürdüreceğini tahmin ediyoruz. Yıllık büyümenin 2025 yılının ikinci çeyreğine kadar görece yavaş seyretmesini, ikinci çeyrek ve sonrasında ise bir miktar ivme kazanmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler ışığında, tahminlerimiz üzerindeki aşağı yönlü riskleri gözetmekle birlikte, GSYİH büyümesinin 2024 yılını %2,9 seviyesinde tamamlamasını ve 2025 yıl sonunda %2,6 düzeyinde oluşmasını bekliyoruz

28 Ocak Salı

10:00 Ocak Sektörel Enflasyon Beklentileri

  • Aralık ayına ilişkin yayınlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri anket sonuçlarına göre piyasa katılımcıları, reel sektör ve hane halkının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık TÜFE beklentilerindeki gerileme devam ederken, beklentilerdeki düşüşün önceki aya kıyasla yavaşladığı dikkat çekti. Bu çerçevede, aralık anket sonuçlarına göre 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak %27,1 seviyesine, reel sektör için 0,2 puan azalarak %47,6 seviyesine, hanehalkı için 1 puan azalarak %63,1 seviyesine indi. Kasım ayı anket sonuçlarında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 0,2 puan reel sektör için 1,7 puan ve hanehalkı için 3,1 puan azalma göstermişti. Son aylarda enflasyondaki düşüşün yavaşlamış olması beklentilere de yansımış durumda, ancak genel çerçevede beklentilerdeki düşüş eğilimi korunuyor.

30 Ocak Perşembe

10:00 Ocak Ekonomik Güven Endeksi

  • Ekonomik güven endeksi aralık ayında aylık bazda %1,8 artış göstererek 97,1 seviyesinden 98,8 seviyesine yükseldi. 3 aylık ortalamalara baktığımızda endeks seviyesinin aralık itibariyle 96,7 seviyesinden 98 seviyesine yükselmiş olduğu takip edilirken, diğer yandan endeksin mart ayından bu yana 100 eşik değerinin altında seyrettiği dikkat çekiyor. 0 ila 200 seviyeleri arasında değer alan ekonomik güven endeksinde 100 eşik değerin altında seviyeleri genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği yansıtıyor. Aralık verisinin alt kalemlerindeki aylık değişimi inceleyecek olursak: Tüketici güven endeksi aralıkta %1,9 oranında artarak 81,3 değerini, reel kesim güven endeksi %0,7 oranında azalarak 102,7 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2,4 oranında artarak 113,6 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,2 oranında artarak 113,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,9 oranında artarak 89,4 değerini aldı.

14:30 Haftalık TCMB verileri (17 – 24 Ocak)

  • Yabancı yatırımcılar 10 – 17 Ocak haftasında hisse piyasasında 67,2 milyon TL’lik net satış gerçekleştirirken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,2 milyar dolarlık alım yaptı. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı bu dönemde %7,9 seviyesinden %8,5’e yükselerek Şubat 2020’den bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 802 milyon dolar artış gösterirken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış 516 milyon dolar yükseliş kaydetti. 10 – 17 Ocak haftasında TCMB net döviz rezervi 1,5 milyar dolar dolar artarak 71,4 milyar dolara çıktı ve rekor düzeye ulaştı. Brüt döviz rezervi de 2,9 milyar dolarlık artışla 163,42 milyar dolara ulaşarak rekor tazeledi. Aynı dönemde swap stoku 12 milyar dolara inerken, swap hariç net rezerv ise 54,9 milyar dolardan 59,4 milyar dolara çıktı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

31 Ocak Cuma

10:00 Aralık Dış Ticaret İstatistikleri

  • Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler dış ticaret açığında aralık ayında yükselişe işaret ediyor. Aralık ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %2,2 oranında artış ile 23,5 milyar dolar olurken, ithalat ise yıllık %11,1 yükselişle 32,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı aralık ayında 7,5 milyar dolardan 8,8 milyar dolara çıkarken, yıllık açık ise 79,4 milyar dolardan 82,1 milyar dolara tırmandı.
  • Cari işlemler dengesinin aralık ayında 3,5 milyar dolar civarında bir açık vereceğini ve 2024 yılı cari işlemler açığının, olası yeni revizyonları hariç tutarak, yaklaşık 9 milyar dolar seviyesinde (GSYİH’nın %0,7’si) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2025 yıl sonu cari açık beklentimiz ise 15 milyar dolar (GSYİH’nın %1’i) seviyesinde. Tahminlerimizi belirlerken, 2025 yılında enerji tarafında bir şok yaşanmayacağı ve altın ithalatındaki düşük seviyelerin korunacağı varsayımıyla hareket ediyoruz.

Fitch Türkiye Kredi Notu Değerlendirmesi

  • Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, değerlendirme takvimi içerisinde 31 Ocak Cuma günü Türkiye için gözden geçirme yapılabileceği belirtiliyor. Söz konusu takvim referans niteliğinde olup, o tarihlerde gözden geçirme yapılmadığı zamanlar da oluyor. Değerlendirmenin gelmesi halinde raporun piyasa kapanışının ardından paylaşılması bekleniyor.
  • Fitch, en son 6 Eylül 2024 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, görünümü ise "pozitif"ten "durağan"a çekmişti. 31 Ocak Cuma günü gelmesi beklenen değerlendirmede ise Fitch’in Türkiye’nin kredi notunda ve not görünümünde değişikliğe gitmesini beklemiyoruz.

Grafikler

Grafikler

Reel Kesim Güven Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Sektörel Enflasyon Beklentileri (gelecek 12 ay, %)

Kaynak: TÜİK, TCMB, Tacirler Yatırım


Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Ekonomik Güven Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Dış Ticaret Dengesi & Altın İthalatı (yıllık, milyar $)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.