20.09.2024
Ekonomik Veri Takvimi 23 – 27 Eylül
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 162 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
24 Eylül Salı
10:00 Eylül Reel Kesim Güven Endeksi & Kapasite Kullanım Oranı
- Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) ağustos ayında 100,3 seviyesinden 98,5 seviyesine inerek bu yılın en düşük düzeyine gerilerken, aynı zamanda Aralık 2023’ten bu yana ilk defa 100 değerinin altına gerileyerek anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin azaldığı kötümser bir görünüme işaret etti. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 98,7 seviyesinden 98 seviyesine geriledi. Diğer yandan kapasite kullanım oranı (KKO) ağustos ayında %75,9 seviyesinden %75,4 seviyesine inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %75,9 seviyesinden %75,7 seviyesine geriledi. Reel kesim güven endeksindeki zayıflamanın ve diğer öncü göstergelerdeki yavaşlama sinyallerinin eylül ayında da devamını bekliyoruz. Ekonomik aktivitedeki soğumanın üçüncü çeyrekte çok daha belirgin düzeyde gerçekleşeceğine ilişkin beklentimizi sürdürüyoruz. Yılsonu büyüme tahminimiz %3 düzeyinde.
25 Eylül Çarşamba
10:00 Eylül Sektörel Enflasyon Beklentileri
- TCMB’nin faiz indirimleri için öne çıkardığı iki koşuldan biri olan “enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması” sürecini Sektörel Enflasyon Beklentileri anketinden takip ediyoruz. Sektörel Enflasyon Beklentileri; Piyasa Katılımcıları Anketi ile derlenen finansal ve reel sektörden katılımcıların, İktisadi Yönelim Anketi ile derlenen imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların ve Tüketici Eğilim Anketi ile derlenen tüketicilerin 12 ay sonrası tüketici enflasyonu beklentilerinin izlenmesini amaçlamaktadır. En son ağustos ayında yayınlanan ankette 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 1,3 puan azalarak %28,7’ye, reel sektör için 1,2 puan azalarak %53,8 seviyesine gerilerken, hanehalkı için 1,1 puan artarak %73,1’e yükseldi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkı beklentileri arasındaki ayrışmanın gelecek dönemde azalmasını ve beklentilerin çıpalanmasını hedeflediklerini belirtirken, burada seviye değil seyir gözettiklerini ve beklentilerdeki gerileme eğilimine odaklandıklarını vurgulamıştı.
26 Eylül Perşembe
14:30 Haftalık TCMB verileri (13 – 20 Eylül)
(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi)
- 6 – 13 Eylül döneminde yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 320,6 milyon dolar satış, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,6 milyar dolarlık alış gerçekleştirdi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,4 milyar dolar gerilerken, altın dahil toplam DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,7 milyar dolar yükseliş kaydedildi. Tahvile olan yabancı girişinin arttığı bu dönemde TCMB net döviz rezervi 9 milyar dolar artışla 48,7 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 6,8 milyar dolar yükselerek 153,6 milyar dolara tırmandı. Bu dönemde swap hariç net rezerv ise 9 milyar dolar artışla 26,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
27 Eylül Cuma
10:00 Ağustos Dış Ticaret İstatistikleri
- Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler dış ticaret açığında ağustosta düşüşe işaret ediyor. Ağustos ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %2,4 artışla 22,1 milyar dolar olurken, ithalat ise yıllık %10,8 düşüşle 27 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı ağustos ayında önceki ayki 7,3 milyar dolar düzeyinden 4,9 milyar dolara gerilerken, yıllık açık ise 82,4 milyar dolardan 78,6 milyar dolara indi.
10:00 Eylül Ekonomik Güven Endeksi
- Ekonomik güven endeksi ağustos ayında 94,4 seviyesinden 93,1 seviyesine geriledi ve Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesine indi. Endeksin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösterirken, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği ön plana çıkarıyor. Endeksin nisan ayından bu yana 100 seviyesi altında bulunduğu dikkat çekiyor. Ekonomideki soğumanın üçüncü çeyrekte çok daha belirgin bir düzeyde gerçekleşeceğine ilişkin beklentimiz çerçevesinde güven endeksleri ve diğer öncü göstergelerdeki yavaşlamanın devamını bekliyoruz. Ağustos verisinin alt kalemlerini incelediğimizde; tüketici güven endeksi aylık bazda %0,6 oranında artarak 76,4 değerini, reel kesim güven endeksi %0,7 oranında düşüşle 98 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %2 oranında yükselerek 111,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,8 oranında artarak 107,9 değerini ve inşaat sektörü güven endeksi %1,1 oranında artarak 88 değerini aldı.
Grafikler
Grafikler
Reel Kesim Güven Endeksi (MA)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Sektörel Enflasyon Beklentileri (gelecek 12 ay, %)
Kaynak: TÜİK, TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Ekonomik Güven Endeksi (3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım