19.01.2024
Ekonomik Veri Takvimi 22– 26 Ocak
Gelecek Haftanın Öne Çıkan Verileri
Detaylı PDF - 166 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
22 Ocak Pazartesi
Hazine ihalesi (5 yıl vadeli sabit kuponlu)
17:30 Aralık Merkezi Yönetim Borç Stoku İstatistikleri
- Kasım ayında merkezi yönetim borç stoku 6,6 trilyon TL olarak açıklanmıştı. Söz konusu stokun %47’sini iç borç, geri kalan %53’ünü ise dış borç stoku oluşturuyor.
23 Ocak Salı
10:00 Ocak Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici Güven Endeksi aralık ayında 75,5 seviyesinden 77,4 seviyesine yükseldi. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin aralık ayında 73,4 seviyesinden 75,8 seviyesine yükseldiği gözlemlenirken, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin de 74,5 seviyesinden 76,1’e iyileşme kaydettiği takip edildi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise 92,6 seviyesinden 94,5 seviyesine çıktığı gözlendi.
Hazine ihaleleri ve doğrudan satışı (4y TLREF’e endeksli & 6y değişken faizli ihale ve 5y kira sert. doğrudan satışı)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı ocak ayının ilk haftasında düzenlediği 4 ihalede ROT satışlar dahil toplam 60 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Bu hafta içerisinde ise 22 Ocak’ta 5 yıl vadeli sabit kuponlu ihale, 23 Ocak’ta ise 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 6 yıl vadeli değişken faizli iki ihale ile 5 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek ve ocak ayı borçlanmasını tamamlayacak. Hazine Ocak 2024’te 97,8 milyar TL’lik itfası karşılığında toplamda 7 ihale 1 kira sertifikası doğrudan satışı ile birlikte 121 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.
25 Ocak Perşembe
10:00 Ocak Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
- Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aralık ayında 100,2 seviyesinden 99,1 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,9 seviyesinden 103,4 seviyesine gerilediği takip edildi. Arındırılmamış veride endeks değerinin Mayıs 2019’dan bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülüyor. Diğer yandan Kapasite Kullanım Oranı (KKO) aralık ayında %78 seviyesinden %77,5 seviyesine, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %77,5 seviyesinden %77,3 seviyesine geriledi. Gelen öncü veriler, üçüncü çeyrekte kaydedilen güçlü büyümenin ardından yılın son çeyreğinde ekonomide daha ılımlı bir büyüme görünümünü işaret ediyor.
- Yılın son çeyreğine ilişkin gelen öncü verilerin büyümeye ilişkin yavaşlama sinyalleri verdiklerini görmekteyiz. Bu çerçevede üçüncü çeyrekte görülen yıllık %5,9’luk güçlü büyümenin ardından yılın son çeyreğinde daha ılımlı bir büyüme görünümü ile birlikte 2023 yılı büyümesinin %4 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2024 büyüme beklentimizi ise %3 seviyesinde bulunuyor.
14:00 Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı
- PPK’nın en son aralık ayı toplantı notunda “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir” ifadesi ile ek faiz artırımına açık kapı bırakıldığını, ancak faiz artırım döngüsünün yakın zamanda tamamlanmak istendiği vurgusunun yinelendiğini takip etmiştik.
- Bu çerçevede 25 Ocak’taki PPK toplantısında politika faizinin 250 baz puan artışla %45’e yükseltilmesini ve faiz artırım sürecinin sona ermesini bekliyoruz. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre piyasa beklentisinin de kurum beklentimize paralel olduğunu görmekteyiz.
14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (12 – 19 Ocak)
- 2024 yılının ikinci haftasında, bir önceki hafta kaydedilen net çıkış sonrasında, hisse senedi ve bono piyasasında net yabancı alımı gerçekleşti. Buna göre 5 – 12 Ocak haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 157,4 milyon dolar, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 425 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdiler. Son bir sene içerisinde hisse senedi piyasasında toplam 1,5 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,4 milyar dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.
14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (12 – 19 Ocak)
- 5 – 12 Ocak haftasında yerleşiklerin DTH’larında 745 milyon dolarlık bir yükseliş gözlendi. Kurumlar DTH’ları 521 milyon dolar, hane halkı DTH’ları ise 224 milyon dolar arttı. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 181 milyon dolarlık bir yükseliş görüldü. Özetle, 2024 yılının ikinci haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak net 926 milyon dolarlık güçlü bir artış yaşandı.
Grafikler
Grafikler
Tüketici Güven Endeksi
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Kapasite Kullanım Oranı (%, 3-ay HO)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (%)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Merkezi Yönetim Borç Stoku Dağılımı (milyon TL)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım