17.05.2024
Ekonomik Veri Takvimi 20 – 24 Mayıs
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 175 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
20 Mayıs Pazartesi
Hazine ihalesi (4 yıl vadeli TLREF’e endeksli)
- Hazine bu hafta 20 Mayıs Pazartesi günü 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalesi, 21 Mayıs’ta 4 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli iki ihale ve 23 Mayıs’ta 2 yıl vadeli euro cinsi tahvil & 2 yıl vadeli euro cinsi kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek ve mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.
- Hazine ay başında düzenlediği ihaleler ve doğrudan satış ile birlikte şimdiye kadar toplam 95,8 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Hazine mayıs ayında 146,1 milyar TL’lik itfası karşılığında üç doğrudan satış ve yedi ihale ile toplam 210,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.
21 Mayıs Salı
Hazine ihaleleri (4 yıl vadeli sabit kuponlu & 7 yıl vadeli değişken faizli)
23 Mayıs Perşembe
Hazine doğrudan satışları (2 yıl vadeli euro cinsi tahvil & 2 yıl vadeli euro cinsi kira sertifikası)
10:00 Mayıs Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici Güven Endeksi (TGE) nisan ayında 79,4 seviyesinden 80,5 seviyesine yükseldi. 0 ila 200 arasında değer alabilen TGE’de 100’ün altındaki değerler tüketici güvenindeki kötümser duruma işaret ediyor.
- Verinin alt kalemlerini incelediğimizde mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks nisan ayında 66,6 seviyesinden 65 seviyesine inerken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin aynı dönemde 74,9 seviyesinden 78,1’e çıktığı takip edildi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin ise 78,9 seviyesinden 82,9’a iyileşme kaydettiği izlendi. Yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeks ise nisan ayında 97 seviyesinden 95,8 seviyesine geriledi.
14:00 Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Kararı
- Para Politikası Kurulu’nun (PPK) mayıs ayında politika faizini %50 düzeyine sabit bırakmasını bekliyoruz. Önümüzdeki birkaç ayın enflasyon gerçekleşmesinin gelecek dönem para politikası açısından belirleyici nitelikte olacağı kanaatindeyiz. Enflasyonda hedeflenen düşüş ivmesinin yakalanması durumunda yılın son çeyreğine doğru TCMB’nin faiz indirimlerine başlaması açısından manevra alanı oluşabileceğini değerlendiriyoruz.
14:30 Haftalık TCMB verileri (10 – 17 Mayıs)
(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – TCMB Rezervleri)
- 3 – 10 Mayıs haftasında hisse senedi piyasasında 84,7 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 2,8 milyar dolarlık bir yabancı girişi gerçekleşti. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %2,4’ten %4’e yükselerek Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
- Aynı dönemde yerleşiklerin altın hariç DTH’ları 4 milyar dolar gerilerken, altın dahil DTH hesaplarında ise fiyat etkisinden arındırılmış olarak 4,3 milyar dolarlık bir düşüş gerçekleşti.
- 3 – 10 Mayıs döneminde TCMB net döviz rezervi 9,8 milyar dolar artışla 30,8 milyar dolara, brüt döviz rezervleri ise 7,5 milyar dolarlık yükselişle 134,5 milyar dolara tırmandı. Swaplar hariç net rezervi ise 10 Mayıs itibariyle -23,65 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
Grafikler
Grafikler
Tüketici Güven Endeksi (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Tüketici Güven Endeksi Alt Kalemleri (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
TCMB Faiz Oranları (%)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Politika Faizi (basit & bileşik karşılaştırmalı, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım