29.12.2023
Ekonomik Veri Takvimi 2– 5 Ocak
Gelecek Haftanın Öne Çıkan Verileri
Detaylı PDF - 270 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
2 Ocak Salı
10:00 İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI
- Öncü veriler, üçüncü çeyrekte görülen güçlü ekonomik aktivitenin ardından yılın son çeyreğinde ekonomide daha ılımlı bir büyüme görünümünü işaret ediyor. Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aralık ayında 100,2 seviyesinden 99,1 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,9 seviyesinden 103,4 seviyesine gerilediği takip edildi. Arındırılmamış veride endeks değerinin Mayıs 2019’dan bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülüyor.
- 2 Ocak Salı günü açıklanacak olan İSO Türkiye İmalat PMI verisinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere İmalat PMI kasım ayında 48,4 seviyesinden 47,2 seviyesine inerek bu yılın dip seviyesini tazelemişti. İmalat PMI verisinin böylelikle üst üste beşinci ayında da 50 eşik değerin altında kaldığı dikkat çekerken, veride gözlemlenen yavaşlamanın son bir yılın en sert düzeyinde gerçekleştiği izlendi.
3 Ocak Çarşamba
10:00 Aralık enflasyon verileri
- Aralık ayında TÜFE aylık artışının %3,5 olmasını bekliyoruz. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre ise piyasa medyan tahmini aylık %3’lük bir enflasyon beklentisini işaret ediyor. Kurum beklentimize paralel bir enflasyon gerçekleşmesi olması durumunda 2023 yıl sonu enflasyonu %65,7 seviyesinde oluşacak. Öte yandan Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre 2024 yıl sonu TÜFE medyan tahmininin %42,5 olduğu dikkat çekiyor. Kurum tahminimiz ise %43 seviyesinde.
4 Ocak Perşembe
10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
- Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.
14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (22 – 29 Aralık)
- 15 – 22 Aralık haftasında standart portföy kanallarında yabancı girişinin sürdüğü, ancak alımların önceki haftaya kıyasla daha düşük seviyede gerçekleştiği takip edildi. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 140 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 34 milyon dolarlık bir yabancı alımı gerçekleşti. Böylelikle hisse senedi piyasasındaki yabancı alımı üst üste sekizinci haftada da devam ederken, bu dönemde kümülatif girişi 1,9 milyar dolar oldu.
14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (22 – 29 Aralık)
- 15 – 22 Aralık haftasında yerleşiklerin DTH’larında 54 milyon dolarlık (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış) sınırlı bir yükseliş gözlendi. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 354 milyon dolarlık güçlü bir artış görülürken, söz konusu yükselişin tamamına yakını hane halkı alımlarından kaynaklandı. Özetle, aralık ayının ikinci haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak net 408 milyon dolarlık bir yükseliş yaşandı.
5 Ocak Cuma
14:30 Aralık Reel Efektif Döviz Kuru (REK)
- Aralık ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet kur ve enflasyon gerçekleşmelerini göz önüne aldığımızda REK’in bir önceki ayki 55 seviyesinden 55,5 – 56 bandına yükselmesi beklenebilir.
Grafikler
Grafikler
Yıllık TÜFE & TÜFE-C (yıllık değişim)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
İşlenmiş & İşlenmemiş gıda (yıllık değişim)
Kaynak: TCMB,Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri (milyon dolar)
(yıllık kümülatif, milyon $, hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(yıllık kümülatif, milyar $,parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
BIS Reel Efektif Kur Endeksleri (2020=100)
Kaynak: BIS, Bloomberg, Tacirler Yatırım