16.02.2024
Ekonomik Veri Takvimi 19 – 23 Şubat
Gelecek Haftanın Öne Çıkan Verileri
Detaylı PDF - 166 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
19 Şubat Pazartesi
Hazine ihaleleri (2 ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri)
10:00 Aralık Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
- Kasım Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 2022 yıl sonuna göre %15,3 oranında artışla 171,9 milyar dolar olarak açıklandı. Kısa Vadeli Dış Borç verilerinde özellikle yakından takip ettiğimiz rakam “kalan vadeye göre Kısa Vadeli Dış Borç Stoku”. Diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlar. Söz konusu rakam Kasım 2023 itibariyle 226,3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu rakamdan şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 208,8 milyar dolar olduğu görülüyor.
- Vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlara, önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 240 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.
20 Şubat Salı
Hazine ihalesi ve doğrudan satışlar (5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi & 2 yıl vadeli altın tahvili, 2 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası ve 5 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı)
- Hazine ay başından bu yana toplam 79,6 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Hazine şubat ayında 200 milyar TL’lik yüklü itfası karşılığında piyasalardan toplam 250 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme oranı %125 olarak planlanıyor.
- 20 Şubat’ta gerçekleşecek olan ihale ve doğruda satışlar ile birlikte Hazine şubat ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.
21 Şubat Çarşamba
10:00 Şubat Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici Güven Endeksi ocak ayında bir önceki ayki 77,4 seviyesinden 80,4 seviyesine önemli bir yükseliş kaydetti. Verinin alt kalemlerine baktığımızda mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeksin ocak ayında %6 oranında yükselişle 67,2 seviyesine çıktığı dikkat çekiyor. Diğer yandan, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin ocak ayında 75,8 seviyesinden 77,2 seviyesine yükseldiği, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin de 76,1 seviyesinden 79,5’e iyileşme kaydettiği takip ediliyor. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise 94,5 seviyesinden 97,9 seviyesine çıktığı izleniyor.
22 Şubat Perşembe
14:00 Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı
- Ocak ayı PPK toplantısı karar notunda ve 2024- 1. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda yer verilen mesajlar çerçevesinde şubat toplantısında politika faizinin %45 düzeyinde sabit tutulmasını beklemekteyiz.
14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (9 – 16 Şubat)
- 2 – 9 Şubat haftasında hisse senedi ve bono piyasasında net yabancı girişi görülürken, alımların oldukça sınırlı bir miktarda gerçekleştiği dikkat çekti. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 36,8 milyon dolar, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 13,5 milyon dolarlık sınırlı bir yabancı alımı görüldü. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasında toplam 1,96 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,23 milyar dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.
14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (9 – 16 Şubat)
- 2 – 9 Şubat haftasında yerleşiklerin DTH’larında 155 milyon dolarlık bir yükseliş yaşanırken; söz konusu yükselişin tamamının kurumlar kaynaklı olduğu, hane halkı DTH’larının ise düşüş kaydettiği izlendi. Buna göre kurumlar DTH’ları 623 milyon dolar artarken, hane halkı DTH’ları ise 468 milyon dolar geriledi. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 123 milyon dolarlık bir gerileme yaşandı. Özetle, 2 – 9 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak nette 32 milyon dolarlık sınırlı bir yükseliş gerçekleşti.
23 Şubat Cuma
10:00 Şubat Ocak Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
- Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ocak ayında 99,1 seviyesinden 100,9 seviyesine iyileşme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,4 seviyesinden 102,9 seviyesine gerilediği takip edildi. Diğer yandan Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ocak ayında %77,5 seviyesinden %76,2 seviyesine inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %77,3 seviyesinden %76,4 seviyesine geriledi.
- 2024 yıl sonu beklentilerimizdeki ana senaryo enflasyonun ve büyümenin hız kestiği ve cari işlemler açığının iyileştiği bir tema olsa da bu yılın ilk çeyreğinde bu beklentimizin tersi bir resim olmasını ve söz konusu temanın yılın özellikle ikinci yarısı itibariyle ön plana çıkmasını bekliyoruz. %50’ye yakın ücret artışları iç talebi canlı tutmaya devam ederken, kredi kartı harcamaları ve talep dinamiklerini incelediğimizde ekonominin ısınmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Öncü göstergeler de bu yılın başlangıcında ekonomik aktiviteye yönelik olumlu sinyaller üretiyor.
Grafikler
Grafikler
Kısa Vadeli Dış Borç Stoku İstatistikleri (milyon $,aylık)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Tüketici Güven Endeksi (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (%)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Kapasite Kullanım Oranı (%, 3-ay HO)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım