16.05.2025
Ekonomik Veri Takvimi 19 – 23 Mayıs
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 265 KBYurt İçi Veri Takvimi
20 Mayıs Salı
Hazine doğrudan satışları (1 yıl vadeli altın sertifikası 1 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası)
- Mayıs başından bu yana toplam 102,1 milyar TL tutarında iç borçlanma gerçekleştiren Hazine, 20 Mayıs Salı günü 1 yıl vadeli altın tahvili ve 1 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışları düzenleyecek ve mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Mayıs – Temmuz 2025 dönemine ilişkin üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine, bu ay 160,7 milyar TL’lik itfası karşılığında 187,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine iç borçlanma stratejisi çerçevesinde, 20 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek olan doğrudan satışlarda yaklaşık 85 milyar TL tutarında bir borçlanmaya gidilmesi beklenebilir.
10:00 Mart Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
- Kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında aylık %1,3 düşüş kaydederek 173,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Şubat 2025 itibariyle 223,6 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarını çıkararak baktığımızda borç stokunun 204,4 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını Şubat 2025 itibariyle yaklaşık olarak 230 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.
10:00 Nisan Konut Fiyat Endeksi
- Konut Fiyat Endeksi (KFE) mart ayında aylık %2 ve yıllık %32,3 oranında artış kaydederek 174 olurken, fiyatlarda reel bazda ise yıllık %4,2 düşüş yaşandı. Konut fiyatlarında yıllık bazdaki reel değer kaybı Şubat 2024’ten bu yana devam etse de, yıllık bazdaki reel değer kaybının ekimden bu yana azalmakta olduğunu görüyoruz. Konut kredi faizlerinin %40’larda kalmaya devam etmesine rağmen ipotekli konut satışlarında yıllık bazda izlenen yükselişte de, bir süredir reel olarak gerilemekte olan ancak son dönemde reel değer kaybının sınırlandığı konut fiyatlarında, gelecek dönemde artış yaşanacağı beklentisinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. İpotekli satışlar ve konut fiyatlarındaki bu eğilimin mart ayı verilerinde de devam ettiğini takip ettik. Ancak, 19 Mart itibariyle yurt içinde artan volatilite ve TCMB’nin faiz artırımı sonrasında konut fiyatlarında sınırlanan reel değer kaybının ve ipotekli konut satışlarındaki yükseliş eğiliminin nisan ayı itibariyle durulabileceğini değerlendiriyoruz.
10:00 Mayıs Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici güven endeksi, nisan ayında 85,9 seviyesinden 83,9 seviyesine gerileyerek aylık bazda %2,3 oranında düşüş kaydetti. Endeks, mart ayında 82,1 seviyesinden 85,9’a yükselerek Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek düzeyine tırmanmış ve tüketici güveninde belirgin bir iyileşmeye işaret etmişti. Ancak, 19 Mart itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda artan volatilitenin etkilerini nisan itibariyle öncü göstergelerde görmeye başlamış durumdayız. Nisan tüketici güven endeksinin alt kalemlerine baktığımızda: Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin endeksin %2,5 düşüşle 70,9’dan 69,1’e indiği takip ediliyor. Söz konusu kalem mart ayında %8’in üzerinde aylık artış göstermişti. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeks %0,5 düşüşle 84,3’e inerken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise %2,2 gerileyerek 82,8’e düştü. İç talep görünümüne yönelik önemli kalemlerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise nisanda %3,8 azalarak 99,3’e indi. Bu kalemde mart ayında %2,8’lik artış yaşanmıştı.
22 Mayıs Perşembe
10:30 TCMB 2025 – 2. Çeyrek Enflasyon Raporu
- Mart ayından bu yana sıkılaşan koşullar ve içeride %49’a ulaşan gecelik faizler ile birlikte, kur kaynaklı enflasyonist risklerin büyük ölçüde bertaraf edildiği görüşündeyiz. Bununla birlikte en son 7 Şubat tarihinde gerçekleşen 2025 – 1. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda TCMB’nin orta noktası %24 olmak üzere %19 ile %29 aralığına yükselttiği 2025 yılı enflasyon tahmin aralığının makul bir beklenti zeminine işaret ettiğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle 2025 – 2. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda 2025 yılı enflasyon tahminlerinde bir revizyon beklemiyoruz. Ancak, yurt içinde sıklaşan koşulların iç talep üzerindeki daraltıcı etkileri ile birlikte ikinci çeyrek itibariyle büyüme üzerindeki aşağı yönlü risklerin artmasını bekliyoruz. Bu çerçevede TCMB’nin Enflasyon Raporu sunumunda çıktı açığı tahminlerinin aşağı gelmesini bekleriz.
10:00 Mayıs Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
- Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) nisanda 104,1 seviyesinden 103,2 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks seviyesi ise 103,2’den 100,8 seviyesine indi ve eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Diğer yandan kapasite kullanım oranı (KKO) nisan ayında %74,4’ten %74,3’e, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %75,2’den %74,6’ya geriledi. 19 Mart itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda artan volatilitenin etkilerinin öncü göstergeler üzerindeki olumsuz yansımalarını nisan itibariyle görmeye başladık. 2025 yılı büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde bulunmakla birlikte, tahminimiz üzerindeki aşağı yönlü risklerin artmakta olduğunu değerlendiriyoruz. İçeride son yaşanan gelişmeler ve finansal koşullardaki sıkılaşma neticesinde 2025 büyümesinin %3 seviyesi altında oluşması ihtimalinin arttığı görüşündeyiz.
14:30 Haftalık Uluslararası Rezervler (9 – 16 Mayıs)
- 2 – 9 Mayıs haftasında TCMB brüt rezervleri 5,9 milyar dolar artarak 144,5 milyar dolara, net döviz rezervi ise 4,8 milyar dolar yükselişle 37,6 milyar dolara çıktı. Böylelikle rezervler 7 haftalık aralıksız düşüşün ardından ilk defa yükseldi. Bu dönemde swap hariç net rezerv ise 4,3 milyar dolarlık artışla 18,1 milyar dolara tırmandı.
23 Mayıs Cuma
10:00 Mayıs Sektörel Enflasyon Beklentileri
- TCMB’nin Nisan ayına ilişkin Sektörel Enflasyon Beklentileri anketi sonuçlarında yurt içi piyasalarda 19 Mart itibariyle yaşanan türbülans sonrasında piyasa katılımcıları ve reel sektörün enflasyon beklentilerinin nisan ayında yükseldiği, hanehalkı tahminlerinin ise değişim göstermediği takip edildi. Bu çerçevede, nisan anket sonuçlarına göre 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri; piyasa katılımcıları için 1 puan artarak %25,6 seviyesine ve reel sektör için 0,6 puan artarak %41,7 seviyesine yükselirken, hanehalkı için değişmeyerek %59,3 seviyesinde gerçekleşti.
14:30 Haftalık Menkul Kıymet ve Para & Banka İstatistikleri (9 – 16 Mayıs)
- Her hafta perşembe günü rezerv verileri ile birlikte açıklanan menkul kıymet ve para & banka istatistikleri, bu hafta 19 Mayıs tatili nedeniyle cuma günü yayınlanacak. En son 2 – 9 Mayıs haftasına ilişkin açıklanan verilerde senedi piyasasında 102 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 933,7 milyon dolarlık net yabancı alımı görüldü. Yabancı yatırımcının tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %4,5’ten %4,6’ya yükseldi. Yurt içi yerleşiklerin DTH’ları ise 2 – 9 Mayıs döneminde üst üste 3. haftada da gerilerken, düşüşe hane halkının döviz satışının öncülük ettiği dikkat çekti. Bu çerçevede yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 802 milyon dolar gerilerken altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 711 milyon dolarlık gerileme gösterdi.
Grafikler
Tüketici Güven Endeksi (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Reel Kesim Güven Endeksi (3-aylık HO)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
TCMB Enflasyon ve Çıktı Açığı Tahminleri* (%)
Kaynak: TCMB, TÜİK
Sektörel Enflasyon Beklentileri (gelecek 12 ay, %)
Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım