15.11.2024
Ekonomik Veri Takvimi 18 – 22 Kasım
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 171 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
18 Kasım Pazartesi
10:00 Eylül Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
- Kısa vadeli dış borç stoku ağustos ayında, 2023 yıl sonuna göre %1,4 düşüş kaydederek 173,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Ağustos 2024 itibariyle 231,2 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarını çıkararak baktığımızda borç stokunun 210 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 225 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.
10:00 Ekim Konut Fiyat Endeksi
- Konut Fiyat Endeksi (KFE) eylül ayında aylık %1 ve yıllık %27,4 oranında artış kaydederek 148 seviyesinde oluşurken, fiyatlarda reel bazda yıllık %14,7 oranında düşüş kaydedildi. Konut fiyat artışının ocak ayından bu yana yıllık enflasyon artışının altında kaldığı dikkat çekiyor.
20 Kasım Çarşamba
17:30 Ekim Merkezi Yönetim Borç Stoku İstatistikleri
- Merkezi yönetim borç stoku eylül ayında 8,6 trilyon TL olarak açıklandı. Söz konusu stokun %51’in iç borç, geri kalan %49’unu ise dış borç stoku oluşturuyor.
21 Kasım Perşembe
10:00 Kasım Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici güven endeksi ekim ayında 78,2 seviyesinden 80,6 seviyesine yükseldi. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu ortaya koyuyor.
- Ekim verisinin alt kalemlerine baktığımızda; Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks ekim ayında 64,8 seviyesinden 64,7 seviyesine sınırlı bir gerileme kaydederken, yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise ekim ayında 96,2 seviyesinden 100,1 seviyesine çıktığı dikkat çekti. Enflasyon beklentilerindeki çıpalanmanın sağlanamamış olması ile birlikte öne çekilen talep olgusunun harcama eğilimini yüksek tuttuğu takip ediliyor. Bu da, enflasyonda talep kısmındaki ataletinin önemli sebeplerinden birini oluşturuyor. Verinin alt kalemlerine dönecek olursak, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin endeksin ekim ayında 77,4 seviyesinden 82,1 seviyesine iyileşme kaydettiği, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin endeksin ise 74,5 seviyesinden 75,3 seviyesine yükseldiği takip edildi.
14:00 Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı
- Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kasım toplantısında politika faizini %50’de sabit bırakmasını bekliyoruz. Beklentilerin üzerinde gelen eylül ve ekim ayı enflasyon gerçekleşmelerinin ardından TCMB’nin bu yıl faiz indirimlerine başlaması ihtimalini düşük görüyor ve indirimlerin 2025 ilk çeyrekte başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Diğer yandan, efektif sıkılaşmanın önüne geçmek adına yapılacak bir indirim beklemekle birlikte, finansal koşullarda gevşeme yaratacak bir indirim süreci yakın zamanda öngörmüyoruz. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın ifadelerinden de çıkarımla, indirim döngüsü başlasa bile sıkı duruşun korunacağını ve belirli bir reel getiri aralığında kalmaya özen gösterileceğini anlıyoruz.
14:30 Haftalık TCMB verileri (8 – 15 Kasım)
- Yabancı yatırımcılar 1 – 8 Kasım haftasında hisse piyasasında 163,8 milyon dolar satış, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 149,6 milyon dolar alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,3 seviyesinden %7,4 seviyesine çıktı. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 321 milyon dolar artarken altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 352 milyon dolar yükseliş kaydetti. 1 – 8 Kasım döneminde TCMB net döviz rezervi 430 milyon dolar azalışla 60,7 milyar dolara inerken, brüt döviz rezervi ise 2,3 milyar gerileyerek 157,4 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 230 milyon dolar azalarak 45,1 milyar dolara indi. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Grafikler
Grafikler
Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri (aylık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Konut Fiyat Endeksi (yıllık değişim, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Tüketici Eğilimine İlişkin Endeksler (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Politika Faizi & BIST Gecelik Repo Faizi (%)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım