11.07.2025
Ekonomik Veri Takvimi 14 – 18 Temmuz
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 238 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
14 Temmuz Pazartesi
Hazine ihaleleri (2 yıl vadeli sabit kuponlu, 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı, 14 Temmuz Pazartesi günü 2 ve 5 yıllık vadede yeni gösterge tahvillerin ihracını gerçekleştirecek. Aynı gün içerisinde 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi de gerçekleşecek. Gelecek hafta ise 21 Temmuz’da 2 yıl vadeli kira sertifikası, 1 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ve 1 yıl vadeli dolar cinsi kira sertifikası doğrudan satışları düzenlenecek ve temmuz ayı iç borçlanma programı tamamlanacak. Hazine, temmuz ayında 316,6 milyar TL’lik itfası karşılığında, yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte iç piyasalardan toplam 376,4 milyar TL borçlanmayı planlıyor – öngörülen geri çevirme rasyosu %119. Hazine ay başından bu yana toplam 163,4 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmiş durumda.
16 Temmuz Çarşamba
11:00 Haziran Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- En son alınan veriler çerçevesinde merkezi yönetim bütçesi, mayıs ayında 235,2 milyar TL fazla verirken, faiz dışı denge ise 346,4 milyar TL fazla kaydetti. Mayıs ayında kaydedilen bütçe fazlasının, 2023 yılından itibaren kaldırılan 4. Geçici Vergi’nin mayıs ayı bütçe dinamiklerinde oluşturduğu “kurumlar vergisi artışı” kaynaklı olduğunu belirtmek isteriz. Bu mevsimsel etki ile birlikte mayıs ayında kurumlar vergisi geliri 470,9 milyar TL ile aylık bazda %1484 oranında önemli bir yükseliş gösterdi. Yılın son üç aylık dönemi için verilen 4. Geçici Vergi’nin kaldırılması ile birlikte, 2023 yılından itibaren mayıs bütçesine hem cari yılın ilk üç ayına ait geçici vergi, hem de bir önceki yılın son çeyreğine ilişkin beyan edilen kurumlar vergisi yansıyor. Bu durum, mayıs ayı gelirlerinde belirgin bir artışa neden oluyor. Dolayısı ile bu etkinin haziran ayından itibaren ortadan kalkmasını ve bütçenin yeniden açığa dönmesini bekliyoruz. Bütçe açığının yıl sonunda 1,9 trilyon TL (GSYİH’nin %3’ü) düzeyinde oluşmasını beklemekle birlikte, riskleri yukarı görüyoruz.
17 Temmuz Perşembe
10:00 Haziran Konut Satış İstatistikleri
- Konut satışları mayıs ayında 130.025 adet ile aylık bazda %10, yıllık bazda ise %17,6 oranında artış gösterdi. Mayıs ayında ipotekli konut satışları 19.412 adet ile aylık bazda %11,1 artarken, yıllık artış ise %96 oldu. Mayıs ayında ipotekli konutların toplam konut satışları içindeki payı ise %14,9 olarak gerçekleşti. Konut kredi faizlerindeki görünüme baktığımızda: Mayıs 2024’te ortalama %44,7 olan konut kredi faizinin, Mayıs 2025’te ise ortalama %42,1 düzeyinde oluştuğu görülüyor. Konut kredi faizinde yıllık bazda kayda değer bir düşüş yaşanmamış olmasına rağmen, ipotekli konut satışlarında gözlemlenen güçlü yükselişte; TCMB’nin temmuz ayında faiz indirimlerine yeniden başlayacağı ve bir süredir reel olarak gerilemekte olan konut fiyatlarında önümüzdeki dönemde artış yaşanacağı beklentilerinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz.
10:00 Haziran Konut Fiyat Endeksi
- Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayıs ayında aylık %3,4 ve yıllık %32,3 oranında artış kaydederek 182,4 olurken, fiyatlarda reel bazda ise yıllık %2,3 düşüş kaydedildi. Konut fiyatlarında yıllık bazdaki reel değer kaybı Şubat 2024’ten bu yana aralıksız devam etse de, söz konusu kaybın ekimden bu yana azalmakta olduğu görülüyor. Öyle ki, mayıs ayında yıllık bazda reel olarak kaydedilen %2,3’lük düşüş, fiyatlarda Şubat 2024’ten bu yana görülen en sınırlı değer kaybını yansıtıyor. İpotekli konut satışlarında yıllık bazda izlenen yükselişte de, bir süredir reel olarak gerilemekte olan ancak son dönemde reel değer kaybının sınırlandığı konut fiyatlarında, gelecek dönemde artış yaşanacağı beklentisinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Yakın vadede konut fiyatlarındaki yıllık değişimin reel olarak pozitif bölgeye geçmesini bekliyoruz.
14:30 TCMB Haftalık Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi (4 – 11 Temmuz)
- Bir önce hafta, 27 haziran – 4 Temmuz döneminde, TCMB rezervleri, analitik bilanço üzerinde yaptığımız hesaplama paralelinde güçlü bir artış gösterdi. Bu çerçevede, 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında TCMB net döviz rezervi 11,1 milyar dolar artarak 57,4 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 10 milyar dolar artışla 164,6 milyar dolara tırmandı. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü TCMB’nin döviz pozisyonunun 8 milyar dolara yakın arttığını hesaplıyoruz. Swap stoku bu dönemde 1,3 milyar dolar yükselerek 19,3 milyar dolar olurken, swap hariç net rezerv ise 9,8 milyar dolar yükselerek 38,1 milyar dolara ulaştı.
18 Temmuz Cuma
14:30 Haftalık Menkul Kıymet ve Para & Banka İstatistikleri (4 – 11 Temmuz)
- Her hafta rezerv verileri ile birlikte açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri ise, 15 Temmuz tatili dolayısı ile bu hafta cuma günü açıklanacak. Bir önceki haftaya ilişkin verileri hatırlayacak olursak: 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvil piyasasında net alıcı konumunda yer aldı. Bu dönemde yabancılar hisse senedi piyasasında 235 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 2,4 milyar dolarlık güçlü bir alım gerçekleştirdi. Tahvil piyasasında görülen bu giriş, Mayıs 2024’ten bu yana kaydedilen en güçlü yabancı girişi oldu. Böylelikle tahvil piyasasında yabancı girişi üst üste dördüncü haftada da devam ederken, yabancı yatırımcının tahvil stoku içerisinde payı ise %5,7’den %6,3’e yükseldi. Verim eğrisindeki hızlı aşağı yönlü hareket, yabancıların tahvile olan girişlerinin önemli bir sinyalini vermişti. Burada, PPK’dan faiz indirim beklentilerinin getiriler üzerinde etkili olduğu ifade edilebilir. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasındaki piyasasında 626 milyon dolarlık net yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 5,7 milyar dolarlık yabancı girişi görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki pozisyonları 973,1 milyon dolarlık net girişe işaret ederken, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 885,6 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı görülüyor. Tahvil piyasasında bir önceki hafta görülen güçlü girişin 4 – 11 Temmuz haftasında da devam edip etmeyeceği yakından izlenecek.
Grafikler
Grafikler
Bütçe ve Hazine Nakit Dengesi (aylık, milyar TL)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım
Bütçe Göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(milyar dolar, altın dahil, parite etkisinden arındır.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Konut Fiyat Endeksi (yıllık değişim, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
İpotekli Konut Satışları & Konut Kredi Faizi
Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım