08.11.2024
Ekonomik Veri Takvimi 11 – 15 Kasım
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 203 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
11 Kasım Pazartesi
10:00 Eylül Sanayi Üretimi
- Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayında aylık bazda %1,6 daralma kaydederken, takvim etkilerinden arındırmış sanayi üretimi ise ağustos ayında yıllık bazda %5,3 daralma gösterdi. Sanayi üretimi tahminleri açısından da yol gösterici nitelikte olan dış ticaret verilerinde eylül ayında altın ve enerji harici ara malı ithalatının aylık bazda %3,3, yıllık bazda ise %3,4 artış kaydettiğini takip ettik. Eylül ayında imalat PMI 47,8’den 44,3’e inerken, Reel Kesim Güven Endeksi verileri ise sınırlı bir iyileşme kaydetti. PMI verisinde devam eden daralmaya rağmen, eylül ayındaki diğer öncü göstergelerde ve ara malı ithalatında yaşanan ılımlı toparlanmanın mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık sanayi üretimi verilerine yansıması beklenebilir.
- Köprü günü etkilerinin yoğun olduğu ikinci çeyreği takiben, teknik toparlanmaların da etkisi ile birlikte üçüncü çeyrek sanayi üretimi performansının ikinci çeyreğe göre bir miktar daha iyi bir yerde oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Ancak, imalat sanayindeki ana eğilime bakıldığında genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetinin güç kaybetmekte olduğunu görüyor ve bu zayıflamanın ilerleyen aylarda sürmesini bekliyoruz.
10:00 Eylül İşgücü İstatistikleri
- Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ağustos ayında %8,8 seviyesinden %8,5 seviyesine geriledi. İşgücü istatistikleri içerisinde yakından izlediğimiz ve daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 0,7 puan artarak %27,2 seviyesine yükseldi. Ağustos ayı itibariyle mevsim etkisinden arındırılmış zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %17,8 seviyesinde %18,2 seviyesine çıkarken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %18,5 seviyesinden %18,7 seviyesine yükseldi. İkinci yarı itibariyle ekonomik aktivitede derinleşmesini beklediğimiz soğuma çerçevesinde işgücü göstergelerinde zayıf bir resim görmeyi bekliyoruz.
12 Kasım Salı
10:00 Eylül Ödemeler Dengesi İstatistikleri
- Eylül ayında cari işlemler dengesinin 3 milyar dolar fazla vereceğini ve yıllık açıktaki gerilemenin durulacağını tahmin ediyoruz. Piyasa medyan tahmini ise eylül ayı için 2,85 milyar dolarlık cari fazla ile kurum tahminimizin bir miktar altında bulunuyor. Yıl sonuna ilişkin 25 milyar dolar düzeyinde bulunan cari açık tahminimize yönelik risklerin belirgin şekilde aşağı yönlü olduğunu görmekteyiz. Eylül ayında yıllık cari açıkta beklediğimiz durulmanın ardından yılın son aylarında açığın bir miktar artabileceğini değerlendiriyoruz. Ancak 2024 yılı cari işlemler açığının 25 milyar dolar olan kurum beklentimizin oldukça altında, 12 – 14 milyar dolar bandında gerçekleşmesi ihtimalini yüksek görüyoruz.
Hazine ihaleleri ve doğrudan satışları
(2y dolar cinsinden tahvil & 2y dolar cinsinden kira sert. & 2y kira sert. doğrudan satışları ve 5y sabit kuponlu tahvil ihalesi)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta içerisinde 11 Kasım’da 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi ve 12 Kasım’da 2 yıl vadeli dolar cinsinden tahvil & 2 yıl vadeli dolar cinsinden kira sertifikası & 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışları ile 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi düzenleyecek ve kasım ayı iç borçlanmasını tamamlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kasım 2024 – Ocak 2025 dönemine ilişkin yayınladığı iç borçlanma stratejisine göre kasım ayı içerisinde 119,8 milyar TL’lik itfa karşılığında yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor (öngörülen geri çevirme rasyosu %188).
13 Kasım Çarşamba
10:00 Ekim Konut Satış İstatistikleri
- Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında aylık bazda %5, yıllık bazda ise %37,3 oranında artış göstererek 140.919 adet oldu. Konut satışları Ocak – Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,2 oranında artarak 947 bin 236 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %87,4 oranında artarak 15.825 olurken, ipotekli satışların toplam konut satışları içindeki payı ise bu dönemde %11,2 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %31,oranında azalarak 2.022 olurken, yabancılara yapılan konut satışının eylül ayında toplam konut satışları içindeki payı %1,4 olarak gerçekleşti.
14 Kasım Perşembe
14:30 Haftalık TCMB verileri (1 – 8 Kasım)
- Yabancı yatırımcılar 25 Ekim – 1 Kasım haftasında hisse piyasasında 110,8 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 621,7 milyon dolar alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,4 seviyesinden %7,3 seviyesine indi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 618 milyon dolar gerilerken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 959 milyon dolar düşüş kaydetti. 25 Ekim – 1 Kasım döneminde TCMB net döviz rezervi 270 milyon dolar artışla 61,1 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 214 milyon dolar yükselişle 159,70 milyar dolara tırmandı ve rekor tazeledi. Swap hariç net rezerv ise 2,3 milyar dolar artışla 45,4 milyar dolara çıktı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
15 Kasım Cuma
10:00 TCMB Kasım Piyasa Katılımcıları Anketi
- Ekim ayı anket sonuçlarında 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi %43,1 seviyesinden %44,1 seviyesine çıktı. Eylül ayının ardından ekim ayında da aylık TÜFE artışının beklentileri aşması sonrasında kasım anketinde yıl sonu tahminlerinde %45’e doğru bir yükseliş görülebilir. Kasım ayı anketinde enflasyon tahminlerinin yanı sıra katılımcıların 21 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek olan PPK toplantısına ilişkin tahminleri de yakından takip edilecek. Ekim ayında bekelntilerin üzerinde gerçekleşen aylık TÜFE artışının ardından TCMB’nin bu yıl faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin görüşümüzü değiştiriyor ve indirimlerin en erken 2025 ile çeyrekte başlayabileceğini değerlendiriyoruz.
11:00 Ekim Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Merkezi yönetim bütçesi eylül ayında 100,5 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge ise aynı dönemde 48,2 milyar TL fazla verdi. Geçen yılın aynı ayında 129,2 milyar TL bütçe açığı ve 58,5 milyar TL faiz dışı açık kaydedilmişti. Eylül verileri ile birlikte 12 aylık bütçe açığı 1,97 trilyon TL’den 1,94 TL’ye gerilerken, 12 aylık faiz dışı açık ise 926,6 milyar TL’den 819,9 milyar TL’ye geriledi. Ocak – Eylül döneminde ise bütçe açığı 1,07 trilyon TL, faiz dışı açık 161,3 milyar TL oldu.
- 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ne göre gelecek yıl için 14,7 trilyon lira gider ve 12,8 trilyon lira gelir karşılığında bütçe açığının 1,9 trilyon lira (GSYİH’nın %3,1’i) seviyesinde oluşacağı tahmin ediliyor. Kurum olarak bütçe açığının bu yıl ve gelecek yıl resmi tahminlerin altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bütçe açığı / GSYİH’nın bu yılı %4,3 seviyesinde tamamlayacağını, bu oranın gelecek yıl ise %2,7 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
Grafikler
Grafikler
Takvim Et. Arındırılmış Sanayi Üretimi (yıllık değişim, %)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
İşgücüne İlişkin Tamamlayıcı Göstergeler (MA, %)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Cari İşlemler Dengesi (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Bütçe Dengesi ve Faiz Dışı Dengenin GSYİH'ya Oranları (%)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım