Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

08.03.2024

Ekonomik Veri Takvimi 11 – 15 Mart

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   165 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

11 Mart Pazartesi

10:00 Ocak İşgücü istatistikleri

  • Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı aralık ayında %9 seviyesinden %8,8’e sınırlı bir gerileme kaydetti. Öte yandan, daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 2,1 puan artarak %24,7’ye yükseldi ve Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
  • Reel Kesin Güven Endeksi’nin gelecek 3 aya ilişkin istihdam alt endeksinde aralık ayında 111 seviyesinden 108,8’e görülen gerilemenin ardından ocak ayında da düşüşün sürdüğü ve söz konusu endeksinde 107,2’ye indiğini takip ediyoruz. Âtıl işgücü oranındaki artışın da bu noktada dikkat çekici olduğu ve manşet verideki gerilemeye rağmen işgücü piyasasına yönelik olumsuz bir sinyal niteliğinde olduğunu ifade edebiliriz.

12 Mart Salı

10:00 Ocak Ödemeler Dengesi İstatistikleri

  • Cari işlemler dengesinin ocak ayında 2,5 milyar dolar açık vermesini bekliyoruz. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre piyasanın ocak ayına ilişkin cari açık medyan tahmini ise 2,55 milyar dolar ile kurum beklentimize paralel bir yeri işaret ediyor.
  • 2024 yılına ilişkin cari açık beklentimiz 33 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Önümüzdeki dönemde küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yanı sıra yurt içinde talep dinamiklerinde gözlemlenebilecek yavaşlamanın boyutu cari açıktaki iyileşmenin seyri açısından önemli olacak.

10:00 Ocak Sanayi Üretimi

  • Ocak dış ticaret verilerinde yıllık bazda %29’luk düşüş kaydeden ara malları ithalatı, sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde zayıf bir resmi işaret etmeye devam edebileceğini ortaya koydu.
  • Sanayi üretimindeki zayıf seyrin devamını beklemekle birlikte, öte yandan öncü veriler bu yılın ilk çeyreğinde iç talep ve ekonomik aktivitenin güçlü kalmayı sürdürebileceğini ortaya koyuyor. Buna göre İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ocak ayında 47,4 seviyesinden 49,2 seviyesine yükselirken, İSO Türkiye İhracat İklim Endeksi ocak ayında bir önceki ayki 49,7 seviyesinden 50,6 seviyesi üzerine yükselerek son altı aydır ilk kez 50 eşik değerin üzerinde gerçekleşti. Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ocak ayında 99,1 seviyesinden 100,9 seviyesine iyileşme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,4 seviyesinden 102,9 seviyesine gerilediği takip edildi.

14 Mart Perşembe

10:00 Şubat Konut Satış verileri

  • Konut satışları ocak ayında yıllık bazda %17,8 gerileyerek 80.308 adet oldu. Faizlerdeki yükselişe paralel olarak ipotekli konut satışlarındaki yıllık sert düşüşün devam ettiğini ve satışlarını ocak ayında 5.915 adet ile yıllık %63,5’lik düşüşü işaret ettiğini takip ettik.
  • Konut kredi faizlerindeki görünüme baktığımızda ocak ayında bir önceki aya kıyasla faizlerde hafif bir geri çekilme olduğu izlenirken, geçen yıla göre ise önemli bir yükseliş yaşandığı gözleniyor. Bu çerçevede geçtiğimiz yılın ocak ayında aylık ortalama %18,1 olan konut kredi faizi Ocak 2024’te ortalama %41,6 oldu. Konut kredi faizi bir önceki ayda (Aralık 2023) ise ortalama %42 seviyesindeydi.
  • Ocak ayında yabancılara ise 2.061 adet konut satışı gerçekleştirilirken, burada da yıllık bazda %50,5 oranında bir gerileme yaşandığı dikkat çekti. Ocak ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %2,6 oldu.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (1 – 8 Mart)

  • 23 Şubat – 1 Mart haftasında yabancı yatırımcılar standart portföy kanallarında net satıcı konumunda yer aldı. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 75,4 milyon dolar, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 54,4 milyon dolarlık yabancı satışı görüldü. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 39,6 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 321 milyon dolarlık bir yabancı girişi olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasında toplam 1,9 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,2 milyar dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (1 – 8 Mart)

  • 23 Şubat – 1 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 1,44 milyar dolarlık bir düşüş yaşanırken, DTH’larda önceki hafta görülen yükselişin tamamının geri alındığı takip edildi. Verinin detayını hesapladığımızda ise düşüşün tamamının kurumlar kaynaklı olduğunu, hane halkı DTH’larının artış göstermeye devam ettiğini görüyoruz. Bu çerçevede söz konusu hafta içerisinde kurumlar DTH’ları 1,93 milyar dolar gerilerken, hane halkı DTH’larının ise 483 milyon dolar yükseliş kaydetmiş durumda. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 183 milyon dolarlık bir yükseliş yaşanırken, söz konusu yükselişin büyük kısmı (150 milyon dolar) hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 23 Şubat – 1 Mart haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak nette 1,26 milyar dolarlık bir düşüş gerçekleşti.

15 Mart Cuma

10:00 Mart Piyasa Katılımcıları Anketi

  • Ocak anketinde %42 seviyesinde oluşan 2024 yıl sonu enflasyon beklentisinin ise şubat anket sonuçlarında %43 olduğu takip edildi. 12 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi %39,1 seviyesinden %37,8’e, 24 ay sonrasında yönelik enflasyon beklentisinin ise %23,7’den %23’e geriledi. Kurum olarak 2024 yıl sonu enflasyon tahminiz %43 düzeyinde bulunuyor.
  • Beklentilerin üzerinde gelen şubat ayı enflasyon gerçekleşmeleri sonrasında mart ayı anketinde piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinde bir revizyon olup olmayacağı yakından izlenecekken, diğer yandan 21 Mart’ta gerçekleşecek olan PPK toplantısına ilişkin tahminleri de yakından takip edilecek. Yılbaşından bu yana verilerin mesajlar çerçevesinde mart toplantısında para politikasında bir değişikliğe gidilmemesini ve politika faizinin %45 düzeyinde sabit tutulmasını beklemekteyiz. Gelecek dönemde piyasalarda oluşan likidite fazlasına yönelik ek önlemler alınmasını ve sterilizasyon sürecinin yoğunlaştırılmasını bekliyoruz.

11:00 Şubat Merkezi Yönetim Bütçe verileri 

  • Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre Hazine nakit dengesi şubat ayında 198,3 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 143,8 milyar TL oldu. Hazine nakit dengesi bir önceki yılın aynı döneminde (Şubat 2023) 171,5 milyar TL, faiz dışı denge ise 140,2 milyar TL açık vermişti. Geçtiğimiz hafta şubat ayına ilişkin ay başında açıklanan nakit bütçe verileri, 15 Mart’ta açıklanacak olan şubat ayı merkezi bütçe verileri için öncü niteliğinde.

Grafikler

Grafikler

Temel İşgücü Göstergeleri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Cari İşlemler Dengesi (milyar $, yıllık)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Orta Vadeli Enflasyon Beklentileri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Bütçe Dengesi (12-aylık kümülatif, milyar TL)  

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu