Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

28.06.2024

Ekonomik Veri Takvimi 1 – 5 Temmuz

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   170 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

1 Temmuz Pazartesi

10:00 İSO Türkiye Haziran İmalat PMI

  • İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI mayıs ayında 49,3 seviyesinden 48,4’e gerileyerek üst üste ikinci ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. Hatırlanacağı üzere PMI nisan ayında 50 seviyesinden 49,3’e gerilemiş ve sektör faaliyetinin yeniden daralma bölgesine inerek 2024 yılının ikinci çeyreğine zayıf bir başlangıç yaptığını işaret etmişti. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta mayıs ayında toplam yeni siparişler ve ihracattaki yavaşlamanın sürdüğü ifade edildi.
  • İkinci çeyrek itibariyle başta kredi kartı harcamaları, reel kesim güven endeksi ve PMI verileri olmak üzere pek çok öncü veride yavaşlama görüyor olsak da henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı ancak yine güçlü kalmaya devam eden bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.

12:00 İTO Haziran İstanbul Enflasyon verileri

  • 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak olan TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul’da özellikle işlememiş gıda fiyatlarında nasıl bir değişim olduğunu yakından takip edeceğiz.

3 Temmuz Çarşamba

10:00 Haziran TÜFE verileri

  • Haziran ayı TÜFE aylık artışının %2,2 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %75,5 seviyesinden %72,5 seviyesine gerileyecek. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre haziran TÜFE aylık artışına ilişkin piyasa medyan tahmini %2,2 ile kurum beklentimize paralel bir yeri işaret ediyor.
  • Mayıs ayı itibariyle enflasyonda zirvenin geride kalmasını takiben temmuz ve ağustos aylarında göreceğimiz olumlu baz etkisi ile birlikte eylül ayında yıllık TÜFE’de %50’ye yakınsayacağımızı ve bu yılı %43 seviyesinde tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

4 Temmuz Perşembe

10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu

  • Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Haftalık TCMB verileri (21 – 28 Haziran)

(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – TCMB Rezervleri)

  • Bayram haftasına denk gelmesi dolayısı ile yalnızca iki işlem gününü içeren 14 – 21 Haziran haftasında hisse piyasasında 158,3 milyon dolarlık yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 34,5 dolarlık bir yabancı girişi gerçekleşti. Para & banka istatistikleri cephesinde 14 – 21 Haziran haftasında yerleşiklerin DTH’larında iki ayın ardından ilk artış gerçekleşti. Bu çerçevede yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 1,76 milyar dolar artarken altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,63 milyar dolarlık bir yükseliş gerçekleşti. 14 – 21 Haziran döneminde TCMB net döviz rezervi 2,1 milyar dolarlık azalışla 44,8 milyar dolara inerken, brüt döviz rezervi ise 1,3 milyar dolar artışla 147,7 milyar dolara çıktı. 21 Haziran itibariyle swaplar hariç net rezerv 12,6 milyar dolar düzeyine yükseldi.

14:30 Haziran Reel Efektif Döviz Kuru (REK)

  • Haziran ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in haziran ayında 61,46 seviyesinden 62,34 seviyesine yükselebileceğini tahmin ediyoruz.

5 Temmuz Cuma

17:30 Hazine Haziran Nakit Bütçe verileri

  • Hazine nakit dengesi mayıs ayında 235 milyar TL fazla vererek yıllık bazda %38’lik bir yükseliş kaydederken, faiz dışı fazla ise aynı dönemde 337,5 milyar TL oldu. Merkezi yönetim bütçesi ise mayıs ayında 219,4 milyar TL fazla ile kasım ayından bu yana ilk kez fazla verdi. Ocak-Mayıs döneminde toplam bütçe açığı 472 milyar TL olurken, mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 788 milyar TL, bütçe gelirleri 1,7 trilyon TL oldu. Faiz dışı fazla ise 330,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Aylık bütçe dengesi aynı zamanda Türkiye tarihinin en yüksek aylık bütçe fazlasına işaret ediyor. Ancak, önceki rakamların da devasa boyutlarda aylık açıklara işaret etmesi nedeniyle son bir yıllık kümülatif bütçe açığı halen 1,6 trilyon TL düzeyinde. 5 Temmuz Cuma günü açıklanacak olan haziran nakit bütçe verileri, 16 Temmuz’da açıklanacak olan haziran merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde.
  • OVP’de 2024’e ilişkin 2,65 trilyon TL tutarında yüksek bir bütçe açığı tahmini olduğu görülüyor. Deprem harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün büyük kısmının 2023 yılı gerçekleşmelerinde eritilmiş olması ile birlikte 2024 bütçe açığının OVP tahminin altında gerçekleşmesini beklemekteyiz. Ayrıca, kamuda tasarruf sürecinin başlatılması ve gelecek dönemde ek paketler açıklanacağının sinyalinin verilmesinin bütçe açığının resmi tahminlerden daha iyi bir yerde oluşmasını sağlayacağı görüşündeyiz. Bu çerçevede 2024 yılına ilişkin bütçe açığı tahminimizi 2 trilyon TL (GSYİH’nın %5,2’si) seviyesinde korumaktayız.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

 İşlenmiş & İşlenmemiş gıda (yıllık değişim)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


İSO İmalat PMI Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım


Reel Efektif Kur Endeksi (2003=100)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu