Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

29.03.2024

Ekonomik Veri Takvimi 1 – 5 Nisan

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   168 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

1 Nisan Pazartesi

10:00 İSO Türkiye Mart İmalat PMI

  • İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI şubat ayında 49,2 seviyesinden 50,2 seviyesine yükselerek Haziran 2023’ten bu yana ilk defa 50 eşik değerin üzerine çıktı. İmalat sektörüne yönelik üretim verisi şubat ayı itibariyle yeniden büyüme tarafına geçerken, öncü veriler yılın ilk çeyreğine ilişkin güçlü büyüme beklentimizi desteklemeye devam ediyor.
  • İSO tarafından şubat ayı verisi ile birlikte açıklanan notta, talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak imalat sanayi üretiminin güçlü bir artış kaydettiğine yer verildi. Notta müşteri talebindeki iyileşmenin altı çizilirken, yeni siparişlerin azalmaya devam ettiği ancak şubat ayındaki düşüşün sekiz aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleştiği vurgulandı. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişlerindeki gerilemenin de hız kestiği ifade edildi.

12:00 İTO Mart İstanbul enflasyon verileri

  • 3 Nisan Çarşamba günü açıklanacak olan TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul’da özellikle işlememiş gıda fiyatlarında nasıl bir değişim olduğunu yakından takip edeceğiz.

3 Nisan Çarşamba

10:00 Mart Enflasyon verileri

  • Mart TÜFE aylık artışının %3,4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %67,1 seviyesinden %68,9 seviyesine yükselecek. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre ise mart TÜFE aylık artışına ilişkin piyasa medyan tahmini %3,6 ile kurum beklentimizin bir miktar üzerinde bir yeri işaret ediyor. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde bulunuyor.
  • Enflasyonda 2024 Temmuz ayına kadar %60 seviyesi altına bir düşüş beklemiyoruz. Yıllık TÜFE artışının Mayıs 2024’te baz etkisi ile birlikte %75 civarında zirve yapmasını ve ardından hızlı bir gerileme dönemine girilmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE artışının 2024 yaz aylarında yaklaşık 30 baz puanlık bir düşüşün ardından son çeyreğin başında %45 civarında oluşacağını ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz. TCMB’nin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini olan %36 seviyesini iyimser bulmakla birlikte, atılan son adımların enflasyonla mücadele yolunda Merkez’in elini güçlendirdiği görüşündeyiz.

4 Nisan Perşembe

10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu

  • Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Mart Reel Efektif Döviz Kuru (REK)

  • Mart ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in mart ayında 58,55 seviyesinden 57,15 seviyesine gerileyebileceğini tahmin ediyoruz.

 14:30 22 – 29 Mart Haftalık TCMB verileri

(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – TCMB Rezervleri)

  • 15 – 22 Mart haftasında hisse senedi piyasasında 428,8 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülürken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 103,8 milyon dolarlık yabancı satışı gerçekleşti. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasındaki yabancı hareketliliği 410 milyon dolarlık satıştan 19,6 milyon dolarlık sınırlı bir alıma dönerken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 112,4 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda ise hisse senedi piyasasında toplam 2,24 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,85 milyar dolarlık bir yabancı girişi ön plana çıkıyor.
  • Yerel seçimler öncesinde geçtiğimiz hafta içerisinde bireysel döviz talebi artmaya devam etti. Para & banka istatistikleri cephesinde 15 – 22 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 2,5 milyar dolarlık bir artış yaşanırken, altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,6 milyar dolarlık güçlü bir artış gerçekleşti.
  • 15 – 22 Mart haftasında Brüt döviz rezervleri 123,9 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 4 milyar dolar gerileme kaydederken, net uluslararası rezervler ise 15,2 milyar dolara inerek haftalık bazda 4,4 milyar dolar gerileme kaydetti. Net rezervlerdeki bu seviye Ağustos 2023’ten bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor. Swaplar hariç net rezervi ise 22 Mart itibariyle -65,1 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
  • Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

5 Nisan Cuma

17:00 Hazine Mart Nakit Bütçe verileri

  • Hazine nakit dengesi şubat ayında 198,3 milyar lira açık verirken, faiz dışı denge ise 143,8 milyar lira açık verdi. Kur farklarından kaynaklanan artış 7 milyar 315 milyon lira olarak gerçekleşirken, kasa/banka net hesabında da 50 milyar 738 milyon lira azalış görüldü. Merkezi yönetim bütçesi ise şubat ayında 153,8 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 99 milyar TL oldu. Böylelikle şubat ayında bütçe açığı aynı dönemde 198,3 milyar TL olarak gerçekleşen Hazine nakit açığına göre 44,5 milyar TL daha düşük gerçekleşti. 5 Nisan Cuma günü açıklanacak olan mart nakit bütçe verileri, 15 Mart’ta açıklanacak olan mart merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmiş & İşlenmemiş gıda (yıllık değişim)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım


Reel Efektif Kur Endeksi (2003=100)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu