Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

31.10.2023

Dış Ticaret İstatistikleri

Eylül Dış Ticaret Verileri

İçerikler

İçerikler

Dış Ticaret İstatistikleri

Dış ticaret açığı eylül ayında 5 milyar dolara geriledi

TÜİK eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %0,5 azalarak 22 milyar 490 milyon dolar, ithalat %14,6 azalarak 27 milyar 501 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki daralmanın ihracattan daha hızlı olması dış ticaret açığının eylül ayında %42 oranında daralarak 5 milyar dolara inmesini sağladı. 12 aylık kümülatif verilere bakıldığında İhracat bir önceki döneme göre önemli bir değişim göstermeyerek 253,3 milyar dolar olurken, ithalat ise %1,3’lük düşüşle 366,9 milyar dolar oldu. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracatın eylül ayında %2,3 gerileme ile 20,26 milyar dolara indiği, enerji ve altın harici ithalatın ise %1,5 düşüşle 20,28 milyar dolarak gerilediği görülüyor. Petrol fiyatlarında ekim ayı genelinde etkili olan gerilemenin enerji ithalatını aşağı çekerek dış ticaret açığındaki daralmaya katkı sağlayacağı görüşündeyiz.

Altın ithalatındaki gerileme ve dış ticaret açığındaki düşüşün de etkisi ile birlikte eylül ayında cari işlemler dengesinin pozitif bölgeye geçmesini bekliyoruz. Yıllık cari işlemler açığının azalmaya devam ederek aralık ayında 45 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Diğer yandan Orta Doğu’da tırmanan gerilim paralelinde petrol fiyatlarına yönelik artan yukarı yönlü riskler ve Avrupa pazarlarındaki ekonomik aktivite kaybı cari işlemler dengesi üzerinde risk yaratan unsurlar olarak ön plana çıkıyor. Ek olarak son dönemde ekonomi yönetiminin büyümeden feragat edilmeyen bir politika anlayışının altını çiziyor olmasının da cari açıktaki iyileşmeyi sınırlandırabilecek unsurlar arasında yer aldığını belirtmek gerekir.

Eylül ayı dış ticaret verileri sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde zayıf bir resmi işaret etmeye devam edeceğini gösteriyor. Ara malları ithalatı (enerji ve altın hariç) eylül ayında %26 oranında yıllık düşüşü işaret ediyor. Buna ek olarak İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Endeksi eylül ayında 49 seviyesinden 49,6 seviyesine yükselse de üst üste üçüncü ayda da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etti. Veri ile birlikte açıklanan notta zayıf piyasa koşullarının ve yeni siparişlerdeki azalmanın faaliyet koşullarındaki yatay seyrin temel nedeni olarak ön plana çıktığı kaydedildi.

Grafikler

Grafikler

Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Brent Petrol Fiyatları (varil başına, $)

Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

Detaylı PDF   -   175 KB