01.11.2023
İSO Türkiye İmalat PMI
Ekim Türkiye İmalat PMI verileri
İçerikler
İçerikler
İSO Türkiye İmalat PMI
Ekim PMI yılın en düşük seviyesinde
Önemli Notlar
- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ekim ayında 49,6 seviyesinden 48,4 seviyesine inerek bu yılın en düşük seviyesine geriledi ve üst üste dördün ayda da eşik değerin altında kaldı.
- Gerileme kaydeden Ekim Reel Sektör Güven Endeksi (RSGE) verileri ekim ayına ilişkin zayıf aktivite sinyalleri vermişti.
- 2023 GSYİH büyüme beklentimiz %4, 2024 GSYİH büyüme beklentimiz ise %3,6 seviyesinde.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ekim ayında 49,6 seviyesinden 48,4 seviyesine inerek bu yılın en düşük seviyesine geriledi. İmalat PMI verisinin böylelikle üst üste dördüncü ayında da 50 eşik değerin altında kaldığı dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere eylül ayında PMI 49 seviyesinden 49,6 seviyesine yükselmiş, ancak üst üste üçüncü ayda da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etmişti.
İmalat PMI 2Ç23’te ortalama 51,5 ile bir önceki çeyrek ortalamasına göre (50,4) önemli bir iyileşme göstermiş, ardından 3Ç’23’te 49,6’ya gerilemişti. 2023 GSYİH büyüme beklentimiz %4, 2024 GSYİH büyüme beklentimiz ise %3,6 seviyesinde.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta Ekim’de iç ve dış talebin genel olarak zayıf seyrettiği ifade edildi. Bunun sonucu olarak toplam yeni siparişler ve yeni ihracat siparişlerinin hız kaybettiği vurgulanırken, toplam yeni siparişlerdeki yavaşlamanın 2022 Kasım’dan bu yana en yüksek oranda kaydedildiğinin altı çizildi. Bir diğer unsur olarak ise üretimin de ekim gerilemeye devam ettiği ve üst üste dört ay boyunca üretimde ivme kaybı gözlendiği ifade edildi.
Gerileme kaydeden Ekim Reel Sektör Güven Endeksi (RSGE) verileri ekim ayına ilişkin zayıf aktivite sinyalleri vermişti. Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ekim ayında 104,4 seviyesinden 103,3 seviyesine gerilerken, endeks değerinin şubat ayından bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülmüştü.
Dün açıklanan MÜSİAD SAMEKS verilerinde de imalat sanayiye yönelik zayıf bir resmin ön plana çıktığını gördük. SAMEKS (Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi) Bileşik Endeksi, ekim ayında aylık bazda 0,4 puan gerileyerek 50,7’ye indi. SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi aylık bazda 0,6 puanlık sınırlı bir yükseliş kaydederek 50,5’e çıkarken, önceki aya göre 2,7 puan düşüş kaydeden ve 50,8 seviyesine gerileyen SAMEKS İmalat Endeksinin ise Bileşik Endeks’teki ivme kaybının temelini oluşturdu.
Grafikler
Grafikler
İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)
Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım
İmalat PMI ve GSYİH büyüme
Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım