Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.08.2022

Ekonomi Notu

En Son Gelişmeler

Enflasyon

Yıllık enflasyon %80 sınırına yaklaştı

Temmuz TÜFE aylık artışı %2,37 olurken, yıllık TÜFE artışını %78,6 seviyesinden %79,6’ya taşıdı. Gerçekleşme, gerek medyan tahmin olan %3’ün gerekse kurum tahminimiz olan %4’ün altında bir yeri işaret etti. Diğer taraftan ÜFE aylık %5,17 oranında yine yüksek bir artış kaydederken yıllık artışı %138,3’ten %144,6’ya taşıyarak, maliyet baskısının son hız devam ettiğini işaret etti.

Gıda fiyatları tarafında %3,15 oranında beklentimizin bir miktar altında bir aylık artış izlendi. Yıllık gıda enflasyonu %93’’den %94,65,’e yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatlarında Temmuz ayında %2,64 oranında bir artış yaşanırken, işlenmiş gıda fiyatları tarafında %3,61 oranında artış takip edildi. TCMB en son yayınladığı Enflasyon Raporu’nda yıllık gıda fiyatları artışı varsayımını 2022 için %71’e sert bir biçimde revize etmişti. Ancak yılsonu gerçekleşmesinin bu sert revizyona rağmen daha yukarıda bir seviyeyi işaret edeceğini düşünüyoruz.

Enerji fiyatlarının Temmuz’da %3,1 oranında bir gerileme kaydettiği görülüyor. Burada özellikle akaryakıt fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkili olduğunu belirtmek gerekir. Söz konusu aylık düşüşün manşet enflasyonunun daha yüksek bir yerde olmasını engelleyen en önemli unsurlardan biri olduğunu izliyoruz.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları fiyatlarının yükselişine devam ettiği, Temmuz ayında %3,85 aylık artış kaydettiği ve yıllık artışını %77,9 seviyesinden %84,9’a taşıdığını gördük. Dolayısıyla genel anlamda temel mal fiyatlarında gerek birikimli kur geçişkenliği gerekse talep dinamikleri enflasyonist etkisini yansıtmaya devam etti. Giyim fiyatlarında da, mevsimsel düşüşün yerine, %1,74 oranında bir artışın yaşandığı dikkat çekti. Bu gelişmeler ışığında temel mal fiyatlarında %3,67 oranındaki bir aylık artış izlenirken, yıllık değişimde %64,86 seviyesinden %70,93 seviyesine hızlı bir yükseliş gösterdi. (ii) Yıllık hizmet fiyatlarındaki artışının ise her geçen ay hızlanarak sürdüğü izleniyor. Buna göre temmuz aylık artışı %3,2 olurken, yıllık artış %48,69’dan %51,45’e yükseldi. Gerek pandemi sonrası sürecin ve dolayısıyla turizm performansının hizmet sektöründe canlanma yaratması gerekse kur geçişkenliği nedeniyle artışların devamı görülüyor. Buna ek olarak ücretler üzerinde yapılan yarıyıl ek artışının da özellikle hizmet fiyatları üzerinden etkisi görülebilir.

  • Bu gelişmeler ışığında temmuz ayında yıllık TÜFE-B ve TÜFE-C artışları sırasıyla %64,42 ve %57,26 seviyelerinden %68,46 ve %61,69’a yükseliş kaydetti.

Kurum enflasyon tahmin patikamız enflasyonist etkilerin güçlü bir şekilde devam etmesi ve ciddi bir bozulma kaydeden fiyatlama davranışları nedeniyle oldukça sık bir revizyona ihtiyaç duyuyor. Geldiğimiz noktada TÜFE’nin yılı %70 civarında bitirme ihtimalinin yükseldiğini görüyoruz. Aralık ayına kadar ise tahmin patikası nezdinde %90 seviyelerine yakın bir yükselişin yaşanabileceğini takip ediyoruz

Detaylı PDF   -   214 KB

Uyarı Notu