Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

25.07.2022

Ekonomi Notu

En Son Gelişmeler

Öncü Göstergeler

RKGE’de gerileme belirginleşti

Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ‘indeki gerileme Temmuz ayında daha belirgin hale gelerek 106,4 seviyesinden 103,7’ye geldi. Söz konusu seviye Temmuz 2020’den beri en düşük yeri işaret ediyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 102,5’e gerileme kaydettiği görülürken, ekonomik aktivitedeki zayıflamanın daha belirgin hale geldiğini izliyoruz. Arındırılmış RKGE Ocak ayındaki 111,9 seviyesi sonrasında her ay düşüş sergiliyor.2022 ilk çeyreğinde ortalama 110 seviyesinde olan endeks, 2Ç’de ortalama 106,4’e gerilemişti. 3Ç22’ye girişin ise bu seviyenin oldukça altında bir yerde olduğunu görüyoruz. Gelecek hafta Pazartesi açıklanacak olan İSO/S&P Global PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında PMI 48,1 seviyesine gerilemişti. 2021 son çeyreğinden beri devam eden aktivitedeki ılımlı geri çekilmenin hızlandığı izleniyor. Buna rağmen 2022 yılı ilk çeyreğinde büyüme aktivitesi kuvvetli olurken, yılın ikinci çeyreğinde de nispeten durulma izlenmesine rağmen, ekonomik aktivitenin olumlu olmaya devam ettiği izlendi. Ancak yılın ikinci yarısına girildiğinde yavaşlamanın çok daha belirgin hale geldiğini görüyoruz. Burada küresel gelişmelerin yanında ana unsurun son dönemde özellikle kredilerle ilgili olarak ağırlaştırılan regülasyon trafiğinin etkili olduğunu izliyoruz. Bütün bu gelişmeler ışığında ise 2022 GSYİH büyüme tahminimizi %3,8 olarak koruyoruz.

Alt kalemlere baktığımızda (mevsimsellikten arındırılmış endeks); 

  • Toplam siparişler tarafında mevcut durumda 91,8 seviyesinden 85,8’e geri çekilmeyi, ihracat siparişlerine ilişkin endekste de 112,9 seviyesinden 111,6’ye de gerilemeyi izliyoruz. İhracat siparişlerindeki bu resme rağmen endeks halen yüksek seyrini korumaya devam ediyor olsa dahi pandemi döneminde yaşanan seviyelerden sonra en düşük yere geldiğini de belirtmek gerekir. Euro Bölgesi’nde Temmuz öncü imalat PMI verileri Euro Bölgesi ve Almanya’da genel olarak 50 eşik değerin altına gerileme yaşandığını işaret etti. Söz konusu gelişmelerin Türkiye’nin ihracat iklimi üzerine etkisi de yakından takip edilecek.
  • İstihdam endeksinde de Temmuz ayında 115,9 seviyesinden 112,4 seviyesine gerileme kaydedildi. Ekonomik aktivitenin belirgin bir durulma içerisinde olması çerçevesinde işgücü piyasasına etkilerin de olumsuz olması beklenebilir.
  • GSYİH yatırım kalemiyle önemli korelasyon içeren sabit sermaye yatırım harcaması endeksi Temmuz ayında 127,7 seviyesinden 123,9’a geriledi. Bu düşüşe rağmen endeks seviyesinin halen kuvvetli kalmaya devam ettiğini de belirtmek gerekir. Bu çerçevede Kapasite Kullanım Oranın da (KKO) benzer bir resmi işaret ettiğini takip ediyoruz. Buna göre Temmuz ayında r seviyesinden ‘ye yükselirken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO’nun da %77,5’dan %78,1’e yükseldiği izlendi.
Detaylı PDF   -   151 KB

Uyarı Notu