Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.06.2022

Ekonomi Notu

En Son Gelişmeler

Enflasyon

Yıllık enflasyon %73,5 seviyesine yükseldi

Mayıs TÜFE aylık artışı %2,98 olurken, yıllık TÜFE artışını %69,97 seviyesinden %73,50’ye taşıdı. Gerçekleşme, kurum tahminimi ve medyan beklenti olan %4,6 seviyesinin önemli oranda altında bir yeri işaret etti. Beklentimizin altında gerçekleşmenin en önemli nedeninin ise ılımlı gıda fiyatları artışı olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan ÜFE aylık %8,76 oranında yine yüksek bir artış kaydederken yıllık artışı %132,2’ye taşıyarak, TÜFE üzerindeki maliyet baskısının son hız devam ettiğini işaret etti.

Gıda fiyatları tarafında beklentimiz altında %1,63 oranında ılımlı bir aylık artış izlendi. Böylece yıllık gıda enflasyonu %89’’dan %91,63’e yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatlarında yaşanan %1,83 oranında aylık düşüşün tahminlerin altındaki bir gıda aylık artışının ana nedeni olduğu görülüyor. Diğer taraftan işlenmiş gıda fiyatlarında hızlı yükselişin devam ettiği ve %5,36 oranında aylık artış yaşandığı gözlemlendi. TCMB en son yayınladığı Enflasyon Raporu’nda yıllık gıda fiyatları artışı varsayımını 2022 için %49’a sert bir biçimde revize edilmişti. Ancak yılsonu gerçekleşmesinin bu sert revizyona rağmen çok daha yukarıda bir seviyeyi işaret edeceğini düşünüyoruz.

Enerji fiyatlarında Mayıs’ta %2,90 oranında aylık artış görüldü. Yıllık enerji fiyat artışı ise Mayıs itibariyle %118 seviyesinden %121 seviyesine taşındı. Gelecek ay ise enerji fiyatlarında çok daha hızı bir aylık artış yaşanabileceğini gözardı etmemek gerekir. Elektrik ve doğal gaz fiyat artışlarının TÜFE üzerindeki doğrudan etkisinin 0,82 yüzde puan olmasını bekliyoruz.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları fiyatlarının yükselişine devam ettiği, Mayıs ayında %2,1 aylık artış kaydettiği ve yıllık artışını %74,62 seviyesinden %76,75’e taşıdığını gördük. Dolayısıyla genel anlamda temel mal fiyatlarında gerek birikimli kur geçişkenliği gerekse talep dinamikleri enflasyonist etkisini yansıtmaya devam etti. Buna ek olarak giyim fiyatlarının da aylık %4,63 oranında artış kaydettiği ve bu iki kalemin temel mal fiyatlarının yıllık artışını %65,32’ye yükselttiği izlendi. (ii) Yıllık hizmet fiyatlarındaki artışının ise her geçen ay hızlanarak sürdüğü izleniyor. Buna göre Mayıs aylık artışı %3,73 olurken, yıllık artış %42,18’den %45,78’e yükseldi. Bir süredir işaret ettiğimiz üzere, gerek pandemi sonrası sürecin hizmet sektöründe canlanma gerekse kur geçişkenliği nedeniyle artışların devamı görülüyor. Bu gelişmeler ışığında Mayıs ayında yıllık TÜFE-B ve TÜFE-C artışları sırasıyla %57,20 ve %52,37 seviyelerinden %61,63 ve %56,04’ye olarak gerçekleşti.

Kurum enflasyon tahmin patikamız enflasyonist etkilerin güçlü bir şekilde devam etmesi ve ciddi bir bozulma kaydeden fiyatlama davranışları nedeniyle oldukça sık bir revizyona ihtiyaç duyuyor. Geldiğimiz noktada yılı %60 civarında bir TÜFE oranıyla kapatabileceğimizi, Aralık ayına kadar ortalama yıllık TÜFE artışının %80 seviyesine üzerinde olabileceğini öngörüyoruz.

  • Bir sonraki PPK toplantısı ise 23 Haziran’da gerçekleşecek. Ekonomi yönetimi tarafından yapılan iletişim faiz artırımlarının önceliklendirilmeyeceği yolunda kesin bir resim çiziyor. En son PPK karar notunda da vurgulandığı üzere, “Liralaşma” stratejisi düzleminde makro ihtiyati önlemlerin yanısıra “teminat ve likidite” politikaları nezdinde atılan adımlarla devam edileceği anlaşılıyor. Ek olarak KKM nezdinde gelebilecek ek özendirici regülasyonlar ya da buna benzer ek ürünlerin öne çıkarılması gibi konuların da yakından takip edileceğini belirtmek gerekir.
Detaylı PDF   -   218 KB

Uyarı Notu