27.02.2025
Dış Ticaret İstatistikleri – Ocak 2025
Yıllık tüketim malı ithalatı, 55 milyar doları aşarak rekor kırmaya devam etti
Detaylı PDF - 113 KBİçerikler
İçerikler
TÜİK dış ticaret verilerine göre ocak ihracat yıllık %5,8 artarak 21,2 milyar dolar, ithalat ise yıllık %9,6 artarak 28,7 milyar dolar oldu. Böylelikle dış ticaret açığı 8,8 milyar dolardan 7,5 milyar dolara gerilerken, yıllık açık ise 82,1 milyar dolardan 83,4 milyar dolara çıktı. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat ocak ayında %5 artarak 19,5 milyar dolara çıkarken, ithalat ise %11,8 yükselerek 20,8 milyar oldu. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise ocak 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Tüketim malı ithalatı ocak ayında 4 milyar dolar olurken, yıllık tüketim malı ithalatı ise bu dönemde 54,5 milyar dolardan 55,2 milyar dolara tırmanarak rekor kırdı. İç talebe yönelik önemli göstergelerin başında gelen dayanıklı tüketim malı ithalatı ocak ayında 1,9 milyar dolardan 1,2 milyar dolara inerken, dayanıksız tüketim malı ithalatı ise 0,6 milyar dolar ile önceki aya göre önemli bir değişim göstermedi.
TL’deki reel değerlenmenin dış ticaret dinamiklerinde ihracat etkisinden ziyade tüketim malı ithalatını artırıcı bir unsur olarak ön plana çıktığını değerlendiriyoruz. Bu çerçevede TL’deki reel değer kazanımının 2025’te önceki yıla kıyasla daha sınırlı olabileceğini ve bu yılın ikinci yarısı itibariyle TL’deki kazanımların görece sınırlanabileceğini değerlendiriyoruz. Daha orta – uzun vadeli görünümde, ithal talebin artması gibi yan etkilerin bertaraf edilmesi adına TL’nin dolar karşısında reel olarak daha nötr bir seviyeye yakınsayabileceği görüşündeyiz.
Cari dengenin ocak ayında 4,5 milyar dolar civarında yüksek bir açık vermesini bekliyoruz. TL’deki reel değerlenmenin, 2024 yılına kıyasla daha sınırlı boyutta olmak üzere, 2025’te de devam edeceği ve önemli ihracat pazarlarımızdaki zayıf talep görünümünün süreceği varsayımı ile birlikte cari açıkta bu yıl 2024’e göre artış bekliyoruz. Bununla birlikte 2025 yıl sonu cari açık tahminimizi 15 milyar dolar (GSYİH’nın %1’i) seviyesinden 22 milyar dolara (GSYİH’nın %1,5’i) revize ediyoruz.
Dış ticaret verileri, sanayi üretimi tahminlerimiz açısından da yol gösterici nitelikte. Ocak verilerinde altın ve enerji harici ara malı ithalatı aylık bazda %1,8 düşüş, yıllık bazda ise %13’lük bir yükselişi işaret etti. Sanayi üretiminde aralık ayında aylık %5, yıllık %7 oranında güçlü bir yükseliş görmüştük. Ocak ayı öncü göstergelerinin aktiviteye ilişkin zayıf sinyaller üretmesinin ardından altın ve enerji harici ara malı ithalatında görülen aylık gerileme, sanayi üretiminde ocak ayında aralık ayına göre daha zayıf bir tablo görebileceğimizi işaret ediyor. Bu yıl için baz senaryomuz, 2025 yılının ilk çeyreğinde yıllık büyümede görülecek düşüşün ardından ikinci çeyrek itibariyle aktivitede toparlanmanın ön plana çıkacağı ve 2025 yılı büyümesinin %2,6 düzeyinde oluşacağı yönünde. Ancak, şimdiye kadar gelen öncü veriler, büyümede bu yılın ilk çeyreğinde beklediğimiz zayıflamanın tahminimiz ettiğimiz boyutta olmayabileceğinin ve büyüme dinamiklerindeki seyrin dezenflasyon süreci açısından risk unsuru oluşturmaya devam ettiğinin sinyalini veriyor.
Grafikler
Grafikler
Dış Ticaret Dengesi & Altın İthalatı (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım
Tüketim Malı İthalatı (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım