Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

30.05.2024

Dış Ticaret İstatistikleri – Nisan 2024

Dış ticaret açığında yükseliş devam etti

Detaylı PDF   -   107 KB

İçerikler

İçerikler

TÜİK dış ticaret verilerine göre nisan ayında ihracat yıllık bazda %0,1 oranında sınırlı bir artışla 19,2 milyar dolar, ithalat ise %4 yükselişle 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle aylık dış ticaret açığı nisan ayında bir önceki ayki 7,3 milyar dolar düzeyinden 9,9 milyar dolara yükseldi ve Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Böylelikle yıllık dış ticaret açığı nisan ayında 91,5 milyar dolardan 92,7 milyar dolara yükselirken, Ocak – Nisan döneminde dış ticaret açığı yıllık bazda %30,5’lik düşüşle 30,2 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2023 Nisan ayında %68,8 iken, 2024 Nisan ayında %66,1'e geriledi.

Nisan ayı dış ticaret açığında görülen yükselişin büyük ölçüde güçlü iç talep koşulları ile çekirdek dengedeki bozulmadan kaynaklandığını görmekteyiz. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat nisan ayında %3,9 gerileme kaydederek 17,3 milyar dolar, ithalat ise %2,3’lük artışla 22,4 milyar oldu. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise nisan ayında 5,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayında altın ithalatının 1,5 milyar dolar ile önceki aya göre önemli bir değişim göstermediği takip edildi. Altın ihracatı ise 375 bin dolar olarak gerçekleşti.  

Cari işlemler açığında son dönemde dış ticaret kaynaklı görülen yükselişin nisan ayında da devam etmesini bekliyoruz. Cari açıktaki aylık azalma eğiliminin önümüzdeki birkaç ay tersine dönmesini beklemekle birlikte yıllık açıktaki düşüşün son çeyreğe kadar kademeli bir şekilde devamını bekliyoruz. Yılın son çeyreğinde devreden çıkacak olan olumlu baz etkisi ise son aylarda yıllık açığı bir miktar yukarı taşıyacak. 2024 yıl sonu cari işlemler açığı beklentimiz 33 milyar dolar seviyesinde.

Dış ticaret verileri sanayi üretimi tahminleri açısından da yol gösterici nitelikte. Bu çerçevede nisan verilerinde ara malları ithalatının yıllık bazda önemli bir değişim göstermediğini takip ediyoruz. Hatırlanacağı üzere mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi mart ayında aylık %0,3 düşüş kaydederken, son üç aydır devam eden aylık yükseliş serisini sonlandırmıştı. Nisan ayı öncü göstergelerinde ise 50 seviyesinden 49,3’e gerileyerek yeniden eşik değerin altına inen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI aktivitede daralma sinyalleri üretirken, 103,5’ten 102,4’e gerileyen arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi de büyüme dinamiklerine ilişkin zayıflamayı işaret ediyor. Nisan öncü göstergelerinin ve dış ticaret verilerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda sanayi üretiminde zayıflama emarelerinin nisan ayında belirginleşmesini beklemekteyiz.

Grafikler

Grafikler

Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Dış Ticaret Haddi (3-aylık HO, 2015=100)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.