30.04.2024
Dış Ticaret İstatistikleri – Mart 2024
Dış ticaret açığı mart ayında 7,3 milyar dolara yükseldi
Detaylı PDF - 109 KBİçerikler
İçerikler
TÜİK dış ticaret verilerine göre mart ayında ihracat yıllık bazda %4,1 azalarak 22,6 milyar dolar, ithalat ise %6,3 azalarak 29,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle aylık dış ticaret açığı mart ayında bir önceki ayki 7 milyar dolar düzeyinden 7,3 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan mart ayı öncü verileri 7,5 milyar bir aylık dış ticaret açığına işaret ediyordu. Mart ayı dış ticaret açığında görülen yükselişin büyük ölçüde güçlü seyretmeye devam eden iç talep koşulları ile enerji ve altın harici ithalattaki artıştan kaynaklandığını görmekteyiz. Mart ayı verileri ile birlikte yıllık dış ticaret açığı ise 92,5 milyar dolardan 91,5 milyar dolara indi. Enerji ve altın harici çekirdek verilere baktığımızda ihracat %5,1 gerileme kaydederek 20,8 milyar dolar, ithalat ise %6,7’lik düşüşle 22,8 milyar oldu.
Cari işlemler açığında şubat ayında dış ticaret kaynaklı görülen kısmi yükselişin (3,26 milyon dolar) mart ayında da devrede olmasını bekliyoruz. Cari açıktaki aylık azalma eğiliminin önümüzdeki birkaç ay durulmasını beklemekle birlikte yıllık açıktaki düşüşün son çeyreğe kadar kademeli bir şekilde devamını bekliyoruz. Yılın son çeyreğinde devreden çıkacak olan olumlu baz etkisi yıllık açığı bir miktar yukarı taşıyacak. 2024 yıl sonu cari işlemler açığı beklentimiz 33 milyar dolar seviyesinde.
Ara malları ithalatı mart ayında %10 oranında yıllık düşüşü işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi şubat ayında yıllık %1,5 artış gösterirken, söz konusu yükselişte baz etkisi rol oynamıştı. Mart ayı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisindeki sınırlı gerileme, arındırılmış Reel Kesin Güven Endeksi’nde mart ayında izlenen yatay seyir ve ara malı ithalatı verileri sanayi üretiminde şubat ayında görülen iyileşmenin hız kesebileceğini bize gösteriyor.
Dış pazarlarımızda aktivitede iyileşme sinyalleri ön plana çıkarken, Almanya ve Fransa’da zayıflamayı sürdüren büyüme dinamikleri net ihracat katkısı ve büyüme dinamikleri açısından risk yaratmaya devam ediyor. Mart ayına ilişkin açıklanan İSO Türkiye İhracat İklim Endeksi 50,6 seviyesinden 51,1’e iyileşme kaydederken; veri ile birlikte açıklanan notta Almanya ve Fransa’da aktivenin daralmaya devam ettiği, öte yandan Avrupa'nın birçok önemli ihracat pazarında genişlemenin hızlandığı ve zayıf bir dönemin ardından toparlanma sinyallerinin sürdüğü ifade edildi. Notta ayrıca Türkiye'nin ikinci en büyük ihracat pazarı olan ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde arttığına işaret edildi.
Grafikler
Grafikler
Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Dış Ticaret Haddi (3-aylık HO, 2015=100)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım