31.07.2024
Dış Ticaret İstatistikleri – Haziran 2024
Aylık dış ticaret açığı Eylül 2023’ten bu yana en düşük düzeyinde
Detaylı PDF - 109 KBİçerikler
İçerikler
TÜİK dış ticaret verilerine göre haziran ayında ihracat yıllık bazda %8,3 düşüşle 19 milyar dolar, ithalat ise yıllık %4,4 düşüşle 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle aylık dış ticaret açığı haziran ayında bir önceki ayki 6,5 milyar dolar düzeyinden 5,9 milyar dolara indi. Bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 5,3 milyar dolarlık açığa göre %10 oranında bir artış göze çarpıyor olsa da haziran ayında verilen 5,9 milyar dolarlık açığın Eylül 2023’ten bu yana kaydedilen en düşük aylık ticaret açığı olduğunu belirtelim. Diğer yandan yıllık açık haziran ayında 87 milyar dolardan 87,6 milyar dolara çıkarken, Ocak – Haziran döneminde dış ticaret açığı yıllık bazda %30 oranında düşüşle 42,6 milyar dolar oldu. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat haziran ayında %9,4 gerileyerek artarak 17,6 milyar dolar, ithalat ise %2,7 azalarak 19,3 milyar oldu. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise haziran ayında 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Haziran ayında altın ithalatı 1,06 milyar dolar ile önceki aya göre yaklaşık 400 milyon dolar düşüş kaydetti. Altın ihracatı ise bu dönemde 134,5 milyon dolara indi.
Dış ticaret açığındaki gerilemenin haziran ayında da devam etmesi ile birlikte cari dengenin haziran ayında fazla vermesini bekliyoruz. Dış ticaret açığındaki iyileşmenin sunduğu katkının yanında hizmetler dengesindeki olumlu seyrin ve turizm sezonunda seyahat gelirlerinde gözlemlenen artışın da haziran ayı cari dengesini olumlu etkileyeceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede haziran ayı cari işlemler dengesinin 1,3 milyar dolar fazla vereceğini tahmin ediyoruz. Yıllık cari açıktaki düşüşün son çeyreğe kadar kademeli bir şekilde devamını bekliyoruz. Yılın son çeyreğinde devreden çıkacak olan olumlu baz etkisi ise son aylarda yıllık açığı bir miktar yukarı taşıyacak. Yıl sonu cari işlemler açığı tahminimizi 33 milyar dolar seviyesinde korumakla birlikte, tahminimize yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu kanaatindeyiz.
Dış ticaret verileri sanayi üretimi tahminleri açısından da yol gösterici nitelikte. Bu çerçevede haziran verilerinde ara malları ithalatının yıllık bazda %6,4 oranında bir düşüş gösterdiğini takip ediyoruz. Haziran ayına ilişkin öncü göstergelere baktığımızda İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisinin 48,4 seviyesinden 47,9’a gerileyerek üst üste üçüncü ayında da 50 eşik değerin altında kaldığını görmekteyiz. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de haziran ayında gerilemeye devam ederek büyüme dinamiklerine ilişkin zayıflama sinyalleri verdi. Ayrıca, haziran ayındaki bayram tatili nedeniyle oluşan köprü günü etkisinin de sanayi üretiminde nisan ayındaki benzer sert bir aylık düşüşü beraberinde getirebileceğini değerlendiriyoruz.
Grafikler
Grafikler
Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Dış Ticaret Haddi (3-aylık HO, 2015=100)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım