Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

29.11.2023

Dış Ticaret İstatistikleri

Ekim Dış Ticaret Verileri

İçerikler

İçerikler

Dış ticaret açığı ekim ayında 6,5 milyar dolar oldu

TÜİK ekim ayı dış ticaret verilerini açıkladı.  Buna göre ekim ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %7,4 artarak 22,9 milyar dolar, ithalat ise %0,6 artarak 29,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bununla birlikte dış ticaret açığı eylül ayındaki 5 milyar dolar seviyesinden 6,5 milyar dolara yükseliş kaydetti. Ekim dış ticaret açığında önceki aya kıyasla bir yükseliş görüyor olsa da açık seviyesinin görece düşük bir yeri işaret ettiğini belirtmek gerekir. 12 aylık kümülatif verilere bakıldığında İhracat bir önceki döneme göre %0,6 artarak 254,67 milyar dolar olurken, ithalat ise önemli bir değişim göstermeyerek 367 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracatın ekim ayında %4,6’lık artış ile 20,6 milyar dolara çıktığı, enerji ve altın harici ithalatın ise %18,8’lik güçlü bir yükseliş kaydederek 22,14 milyar dolara tırmandığı takip ediliyor.  

Altın ithalatında eylül ayında görülen gerilemenin ekim ayında yerini yatay bir görünüme bıraktığı izleniyor. Eylül ayında 3,3 milyar dolardan 1,9 milyar dolara gerileyen parasal olmayan altın ithalatı ekim ayında 1,89 milyar düzeyinde oluşurken, parasal olmayan altın ihracatının ise 552,8 milyon dolardan 643,2 milyon dolara yükseldiğini takip ediliyoruz.

Dış ticaret verileri çerçevesinde cari işlemler dengesinin ekim ayında da fazla vereceğini tahmin ediyoruz. 2023 yıl sonu cari işlemler açığı beklentimiz 45 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Orta Doğu’da devam eden savaşın piyasa fiyatlamaları üzerindeki etkisini yitirmesi ile birlikte pek çok finansal enstrümanda savaş primlerinin silindiğini izliyoruz. Brent petrolde de jeopolitik gerilimin yarattığı kazançlar silinirken, varil başına 80$ seviyesine kadar inen fiyatlar cari işlemler dengesine yönelik olumlu bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Önümüzdeki dönemde küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yanı sıra yurt içinde talep dinamiklerinde gözlemlenebilecek yavaşlamanın boyutu cari açıktaki iyileşmenin seyri açısından önemli olacak.

Ekim ayı dış ticaret verileri sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde zayıf bir resmi işaret etmeye devam edeceğini gösteriyor. Ara malları ithalatının ekim ayında %13,5 oranında bir yıllık düşüşü işaret ettiği izleniyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde GSYİH’nın yıllık bazda %6,2 oranında güçlü bir büyüme kaydetmesini, ardından yılın son çeyreğinde büyümede yavaşlamanın ön plana çıkmasını bekliyoruz. 2023 yıl sonu büyüme beklentimiz %4 seviyesinde.

Grafikler

Grafikler

Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Brent Petrol Fiyatları (varil başına, $)

Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

Detaylı PDF   -   177 KB