29.02.2024
Portföy Hareketleri 16 – 23 Şubat
16 – 23 Şubat Haftası Yabancı Portföy Hareketleri ve Para & Banka İstatistikleri
Detaylı PDF - 122 KBİçerikler
İçerikler
Önemli Notlar
- 16 – 23 Şubat haftasında hisse senedi piyasasında 98 milyon dolarlık bir yabancı satışı, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 28,6 milyon dolarlık bir yabancı alımı görüldü.
- 16 – 23 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak nette 1,14 milyar dolarlık bir yükseliş gerçekleşti.
- 23 Şubat itibariyle TCMB brüt döviz rezervleri 2,4 milyar dolar, net uluslararası rezervler ise 6 milyar dolar geriledi.
16 – 23 Şubat haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında net satıcı konumunda yer alırken, bono piyasasında ise sınırlı bir yabancı alımı gerçekleşti. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 98 milyon dolarlık bir yabancı satışı, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 28,6 milyon dolarlık bir yabancı alımı görüldü. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasında toplam 2,1 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,35 milyar dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.
16 – 23 Şubat haftasında yerleşiklerin DTH’larında 1,12 milyar dolarlık güçlü bir yükseliş yaşanırken, DTH’larda önceki hafta görülen düşüşün tamamının geri alındığı takip ediliyor. Verinin detayını hesapladığımızda ise artışın büyük ölçüde kurumlar kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede söz konusu hafta içerisinde kurumlar DTH’ları 890 milyon dolar, hane halkı DTH’larının ise 230 milyon dolar yükseliş kaydetmiş durumda. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 23 milyon dolarlık sınırlı bir yükseliş yaşanırken, söz konusu yükselişin tamamı hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 16 – 23 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak nette 1,14 milyar dolarlık bir yükseliş gerçekleşti.
Söz konusu hafta içerisinde BIST-100 endeksi %1,3 oranında yükseliş kaydetti. MSCI Türkiye Endeksi aynı dönemde %1 oranında değer kazanırken, MSCI Gelişmekte Olan Ülke Piyasaları Endeksi’ndeki yükseliş %1,2 olarak gerçekleşti. Bono piyasasında ise düşük işlem hacimlerinin de etkisi ile birlikte getirilerdeki daha sınırlı hareketlerin ön planda olmaya devam ettiği izlendi. Bu çerçevede söz konusu dönemde 2 yıllık tahvil faizinin %42,7 seviyesinden %43,3’e, 10 yıllık tahvil faizinin ise %26,4’ten seviyesinden %26,70’e sınırlı bir yükseliş kaydettiği takip edildi.
23 Şubat itibariyle TCMB rezervleri: Brüt döviz rezervleri 131,8 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 2,4 milyar dolar gerileme kaydederken, net uluslararası rezervler ise 22,4 milyar dolara geriledi ve bir önceki haftaya göre 6 milyar dolarlık önemli bir gerilemeyi işaret etti.
Grafikler
Grafikler
Yabancı portföy akımları
(yıllık kümülatif, milyon US$, hisse + tahvil)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım