28.02.2024
Dış Ticaret İstatistikleri – Ocak 2024
Yıllık dış ticaret açığı 97,7 milyar dolara indi
Detaylı PDF - 121 KBİçerikler
İçerikler
Önemli Notlar
- Dış ticaret açığı ocak ayında yıllık %56 düşüşle 6,2 milyar dolar oldu.
- 2024 yılına ilişkin cari işlemler açığı beklentimiz 33 milyar dolar seviyesinde.
- Öncü veriler bu yılın ilk çeyreğinde ekonomik aktivite ve enflasyonist etkilerin baskın olmaya devam edebileceğini ortaya koyuyor.
TÜİK dış ticaret verilerine göre ocak ayında ihracat yıllık bazda %3,5 artarak 20 milyar dolar, ithalat ise %22 azalarak 26,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle dış ticaret açığı ocak ayında yıllık %56 düşüşle 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık dış ticaret açığı ise ocak ayı itibariyle 100 milyar doların altına inerek 97,7 milyar dolara geriledi. Enerji ve altın harici çekirdek verilere baktığımızda ihracat %3 artışla 18,6 milyar dolara yükselirken, ithalat %6,2 düşüşle 19,9 milyar dolara geriledi.
2024 yılına ilişkin cari işlemler açığı beklentimiz 33 milyar dolar seviyesinde. Bu yıl cari açıkta iyileşme beklentimize karşın, söz konusu iyileşmenin yılın ikinci çeyreğinin sonlarına doğru ön plana çıkmasını bekletmekteyiz. %50’ye yakın ücret artışları iç talebi canlı tutmaya devam ederken, kredi kartı harcamaları ve talep dinamiklerini incelediğimizde ekonominin ısınmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Jeopolitik risklerin devamı cari açık üzerindeki baskının artmasına yol açabilecekken, diğer yandan ekonomi yönetiminin büyümeden feragat edilmeyen bir politika anlayışının altını çiziyor olmasının cari açıktaki iyileşmeyi sınırlandırabilecek unsurlar arasında yer aldığını belirtmek gerekir. Önümüzdeki dönemde küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yanı sıra yurt içinde talep dinamiklerinde gözlemlenebilecek yavaşlamanın boyutu cari açıktaki iyileşmenin seyri açısından önemli olacak.
Ocak dış ticaret verileri sanayi üretiminin söz konusu ay içerisinde zayıf bir resmi işaret etmeye devam edebileceğini işaret ediyor. Bu çerçevede ara malları ithalatı aralık ayında %29 oranında yıllık düşüşü işaret ediyor. Diğer yandan, öncü veriler bu yılın ilk çeyreğinde ekonomik aktivite ve enflasyonist etkilerin baskın olmaya devam edebileceğini ortaya koyuyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ocak ayında 47,4 seviyesinden 49,2 seviyesine yükselirken, İSO Türkiye İhracat İklim Endeksi ocak ayında bir önceki ayki 49,7 seviyesinden 50,6 seviyesi üzerine yükselerek son altı aydır ilk kez 50 eşik değerin üzerinde gerçekleşti. Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ocak ayında 99,1 seviyesinden 100,9 seviyesine iyileşme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,4 seviyesinden 102,9 seviyesine gerilediği takip edildi.
Grafikler
Grafikler
Dış Ticaret Dengesi (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Brent Petrol Fiyatları (varil başına, $)
Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım